avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vreau cat mai multe informatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vreau cat mai multe informatii

am un copil si m am despartit de tatal sau...am trait impreuna dar nu am fost casatoriti.poate obtine custodia copilului?daca e p numele lui?am auzit k sunt alte reguli decat la cei casatoriti...cu acte.dar nu sunt sigura...ajutatima
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:13, 22 Iulie 2009
Clarificati aspectul,copilu este recunoscut si poarta numele de familiei al tatalui?Ce varsta are copilul ,tatal asigura suport sau sprijin material ,dovedeste interes permanent pentru problemele copilului?
"Ita lex scripta est"-"Asa prevede legea"

In conformitate cu dispozitiile art.42 c.fam.,copilul poate fi incredintat de instanta oricaruia dintre parinti cu conditia sa dovedeasca ca este mai capabil decat celalalt sa se ocupe de creseterea,ingrijirea si educarea acestuia.O astfel de actiune se dovedeste prin administrarea unor probe cu acte,interogatoriu,martori si ancheta sociala.Daca copilul are 10 ani va fi audiat in Camera de consiliu de catre magistrati pentru a-si exprima preferinta cu privire la parintele caruia ar urma sa ii fie incredintat.
Regulile cu privire la incredintarea unui copil din afara casatoriei (dintr-o relatie de concubinaj ) nu sunt diferite de cele ale unuia dintr-o casatorie.Asa incat , daca dumneavoastra obtineti resurse financiare permanente , aveti o locuinta , si ati manifestat interes in ceea ce priveste cresterea minorului , sansele de incredintare acestuia tatalui scad considerabil.Adresati-va judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul in vederea incredintarii.
daca deja v-at despartit de tatal copilului, nu asteptati sa faca dansul primul pas, ci introduceti dvs cerere privind incredintarea copilului .
de asemenea, puteti solicita si obligarea tatalui la plata pensiei alimentare .
de regula, copiii sunt incredintati mamelor, insa exista si exceptii .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea tutelei copilului meu iliemailat iliemailat Ieri, 04.02.2012, m-am despartit de concubina mea cu care am ub copil. Ea locuieste cu tatal ei bolnav, ea (mama copilului) este bolnava de schizofrenie si ... (vezi toată discuția)
Despartii dar nu divortati, sotia nu ma lasa sa-mi vad copilul blackmagnum blackmagnum Buna. Am 25 de ani si sotia 22 de ani suntem casatoriti,avem o fetita de un an jumate, pana acum am locuit impreuna cu sotia si fetita la parinti mei.Pe ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului minor dennisa dennisa Buna ziua, sa incep cu inceputul...traiesc in concubinaj cu sotul meu de aproximativ 3 ani,iar in urma aceatei relatii a aparut pe lume baietelul meu ... (vezi toată discuția)