avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie facuta de sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie facuta de sot

Buna ziua,
Sunt casatorita cu sotul meu de 6 ani si urma casatorie nu a rezultat nici un copil. Sotul si-a luat un imobil cu credit in 2008, casatoria a avut loc in 2009. In 2015 am reusit sa achitam acest imobil. Mi-a facut act de donatie pt jumatate din imobil! Stiu ca oricand sotul poate revoca aceasta donatie! Dar ce se intampla daca sotul decedeaza, pot ataca aceasta donatie mostenitorii rezervatari ( tata si sora decedatului)? Cum ma poate proteja sotul meu, sa faca un testament? Sa vindem apartamentul si sa cumparam altul?
Daca donatia nu poate fi atacata, cealalta jumatate le revine de drept mostenitorilor rezevatari conform legii, eu neavand niciun drept?

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:04, 13 Noiembrie 2015
mostenitor rezervatar e doar tatal ( daca mai e in viata la data decesului fiului sau) , iar donatia nu ii incalca rezerva suuceorala asa ca nu are motiv s-o atace.
in lipsa unui testament, jumatate din casa ( cea a sotului care ar intra in masa succesorala )va fi mostenita de dvs ( daca ii supravietuiti sotului) in cota de 1/3, iar tatal si sora impart 2/3 ( 1/4 ia tatal si 3/4 ia sora).
Sa va faca testament, poate rudele sale nu il contesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire ContSters255286 ContSters255286 Buna ziua, prietenul meu are o fata adoptata din prima casatorie, si un baiat rezultat din aceeasi casatorie( care de asemenea cred ca nu este al lui). ... (vezi toată discuția)
Testament comun Gelu Deni 1987 Gelu Deni 1987 Buna ziua. Dețin o casa împreună cu soțul meu. Avem și un fiu căsătorit. Daca am face testament comun, eu cu soțul meu, in cazul in care unul ... (vezi toată discuția)
In cazul mortii unuia dintre soti, imobilul cumparat in timpul casniciei se imparte cu alte rude sau revine doar sotului supravietuitor? amri amri in cazul mortii unuia dintre soti, imobilul cumparat in timpul casniciei se imparte cu alte rude sau revine doar sotului supravietuitor? mentionez ca nu ... (vezi toată discuția)