avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament comun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament comun

Buna ziua.
Dețin o casa împreună cu soțul meu. Avem și un fiu căsătorit. Daca am face testament comun, eu cu soțul meu, in cazul in care unul decedează ce îi revine fiului? Sau îi revine vreo ora parte? Sau soțul supraviețuitor primește toată casa?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 19:31, 5 Mai 2018
Soțul supraviețuitor primește 1/4 , iar fiul 3/4 din jumătatea sotului decedat.
Astfel raportat la întregul imobil, soțul supraviețuitor va avea 5/8, iar fiul 3/8.
Fiul are dreptul la succesiune oricum. Nu e nevoie să îi faceti testament.
Apoi, nu puteti testa amândoi prin acelasi înscris. Se încheie testamente separate.
Însă repet, având un singur fiu nu e nevoie.
Mulțumesc pentru răspuns. Dar mă interesează dacă cei doi soți își fac testament unul pentru celălalt, copilul mai ia parte la succesiune? Sau soțul supraviețuitor primește toată casa?
Depinde de ce doreste copilul. Fiind mostenitori rezervatari, descendentii nu pot fi dezmosteniti complet printr-un testament facut catre altcineva, astfel, chiar daca unul dintre soti lasa celuilalt sot prin testament partea sa din imobil, fiul, in cazul in care nu are altceva de mostenit (sau in cazul in care restul bunurilor nu sunt de o valoare indestulatoare) poate, in contra vointei sotului testator sa ceara jumatate din cat ar fi mostenit in lipsa testamentului. (in lipsa testamentul ar fi mostenit 3-4, deci rezerva succesorala la care el are dreptul impotriva testamentului este de 3/8). In concluzie, testamentul nu il indeparteaza pe copil de la mostenire ci doar micsoreaza cota ce i se cuvine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atacare testament notarial abcorina abcorina Buna ziua, O persoana lasa prin testament notarial unei alte persoane, fara nici un grad de rudenie intre ele, toate bunurile sale. In momentul incheierii ... (vezi toată discuția)
Donatie facuta de sot ella76 ella76 Buna ziua, Sunt casatorita cu sotul meu de 6 ani si urma casatorie nu a rezultat nici un copil. Sotul si-a luat un imobil cu credit in 2008, casatoria a ... (vezi toată discuția)
Mostenire georginica georginica Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)