Reclamantul nu este obligat să indice textul de lege pe care se întemeiază, fiind suficient să menţioneze că cererea şi-o întemeiază , de exemplu, pe contractul de vânzare-cumpărare sau pe succesiunea legală ori pe uzucapiune, deoarece încadrarea în text este obligaţia judecătorului .
În cazul unor îndoieli privind temeiul juridic al cererii, instanţa poate pune această problemă în discuţia părţilor .
am si eu o problema legata de aceasta OUG 119/2007. eu am inaintat instantei o cerere de emitere a unei somatii de plata intemeiate pe OG 5/2001, desi aveam si contract,nu numai facturi fiscale. culmea e ca intampinarea paratei tocmai la asta se rezuma: ca avand contract comercial trebuia sa-mi intemeiez actiunea pe OUG 119, zicand parata ca OG 5/2001 nu se mai aplica in relatiile dintre comercianti odata cu intrarea in vigoare a OUG 119.Si, potrivit lor, eu am mi-am intemeiat gresit actiunea in drept, motiv pentru care ar trebui sa fie respinsa :O Eu stiam ca, daca eu gresesc motivarea in drept, e de datoria instantei sa rectifice asta....Dar, respingerea actiunii pt. asa ceva??? Care e faza???
~ final discuție ~