Buna ziua, am si eu o intrebare...Am nascut pe data de 19septembrie(data trebuia sa fie 5 octombrie, am nascut prematur), sotul meu a facut 1 an la locul de munca pe 2octombrie. De la serviciu i-a dat decat o adeverinta gen 2in1, care include si adeverinta de vechime si cea de venit. I s-a spus ca nu il poate baga in prenatal deoarece ramane fara om la locul de munca. Sotul meu a plecat de la ei fara sa semnese demisia si i s-a spus ca ii va desface contractul pe otiv indisciplinar. Mai putem beneficia de indemnizatie daca are acea adeverinta si a trecut o luna jumătate de când i-a inmanat-o si aproape 2luni de când am nascut? Multumesc
1. - Daca nasterea a avut loc in septembrie cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta sunt octombrie 2014 - septembrie 2015.
- Poate solicita oricand indemnizatie pentru CCC deoarece in cele 12 luni eligibile are venituri din salarii (daca a lucrat cel putin o zi in luna septembrie).
2. Solicitarea indemnizatiei pentru CCC se poate face pana copilul va implini varsta de 2 ani.
Si daca nu are adeverinta care ar trebui de la serviciu? O are decat pe cea care i-a dat-o...include vechimea si venitul. Tin sa mentionez ca avea 2ore pe cartea de munca si nu mai lucreaza acolo. Si da, a lucrat toata luna septembrie.
1. Nu conteaza daca a lucrat numai cu 2 ore pe zi, tot va beneficia de indemnizatie pentru CCC.
2. - Angajatorul are obligatia sa-i elibereze adeverinta tip (Anexa 2) cu veniturile nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), adica pe perioada octombrie 2014 - septembrie 2015.
- Daca angajatorul refuza eliberarea adeverinte se poate adresa ITM.
Si in caz ca tot refuza si ar prefera sa plateasca amanda decat sa ii dea adeverinta, ce se poate face? Spun asta deoarece el a plecat de la ei din acest motiv, ca nu au vrut sa ii dea ce avea nevoie. Am uitat sa precizez ca patronul nu este in Romania. s-a vb cu el pe Skype, atat.