avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cheltuieli deplasare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cheltuieli deplasare

Desi am renuntat in scris la cheltuielile de deplasare (transport si diurna) in CCM si codul muncii , se spune ca nu se poate renunta la drepturile legal indreptatite si obtinute prin CCM si Codul muncii. daca nu au trecut 3 ani, pot sa cer acele drepturi? la concediu de odihna nu se poate renunta. Ce cadru legislativ exista, care ar reglementa faptul ca renuntarea la cheltuieli (in scris), ar lovi de nulitate o eventuala cerere ulerioara pentru acordarea acestora
Cel mai recent răspuns: postasul , utilizator 11:47, 14 Noiembrie 2015
1. Art.38 C.mun. : Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

In doctrina s-a opinat ca: "Art. 38 din Codul muncii nu trebuie interpretat literal, ci teleologic. Legiuitorul nu a urmărit să interzică orice tranzacţii, ci doar încheierea actelor juridice prin care salariatul ar renunţa la drepturile sale imperativ prevăzute de lege. Prin urmare, aşa cum demonstrează şi practica judiciară, încheierea unei tranzacţii în dreptul muncii este pe deplin legală. (Daniel Dascălu, Maria Fodor, Unele consideraţii privind competenţa soluţionării conflictelor de muncă şi a litigiilor de muncă. Impactul elementelor de extraneitate asupra competenţei soluţionării litigiilor şi conflictelor de muncă, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2004, p. 124) ".

De asemenea, art.38 C.mun. instituie interdicţia renunţării de către salariat, atât la drepturile care îi sunt fixate prin lege, cât şi la drepturile născute din contractul individual sau colectiv de muncă.

2. Avaeti la dispozitie un termen de maxim 3 ani pentru a solicita restituirea acelor cheltuieli in instanta.
Multumesc pentru raspuns. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este incalcat accesul liber la justitie? art. 483 alin. (2) din ncpc codulmuncii codulmuncii Intr-un conflict de munca, in calea de atac a apelului, partea a renuntat la unul din drepturile de care dispunea (admis in prima instanta), si recunoscut de ... (vezi toată discuția)
Renuntare drepturi salariale mmarianne mmarianne Buna ziua, Un salariat are dreptul, incepind cu 1 octombrie, la modificarea( cresterea ) sporului de vechime in munca, dar refuza sa semneze actul aditional. ... (vezi toată discuția)
Mediere conflict de munca angelax angelax Am fost functionar public disponibilizat. In urma unui proces am obtinut anularea deciziei de incetare a raportului de munca avut. Fostul angajator a facut ... (vezi toată discuția)