avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare cheltuieli incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare cheltuieli incalzire

Sunt un presedinte de Asociatie de Proprietari dintr-un bloc cu 10 etaje. S-a dorit debransarea totala a Asociatiei de la furnizarea centralizata de energie termica. Am facut si un table nominal in care au semnat locatarii(mai putin cei care nu locuiesc in bloc si vin doar 1 data pe an- platesc prin posta). Un locatar a fost initial cu debransarea totala si in urma cu 2 zile a facut plangere la furnizor cum ca el doreste sa fie bransat la incalzire si apa calda. Furnizorul a luat decizia sa dea drumul la incalzire in bloc. Sunt 39 de apartamente si doar un apartament bransat la incalzire si 2 apartamente la apa calda. Cum voi imparti cheltuielile cu incalzirea pe sezonul 2015-2016? Este corect ca 38 de apartamente sa plateasca distributia pe orizontala si pe verticala pentru un apartament bransat la sistemul centralizat?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:15, 15 Noiembrie 2015
Este obligatoriu sa asigurati distribuirea agentului termic si a apei calde-inclusiv pentru un singur proprietar
Aveti instalate repartitoare de cost individuale sau calculati in sistem pausal ?
Repartizarea cheltuielilor cu incalzirea se face tinand cond de urmatoarele

- consumul comun aferent unui apartament (X)(consumul afent tevilor de la subsolul blocului) se repartizeaza proportional cu cota parte de proprietate indiviza:
Qx comun = SETcomun/SETtotalXQtotal unde Qtotal =energia totala pentru luna respectiva.

- Consumul apartamentelor bransate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica se va calcula cu formula:
QX total=QxComun+Qx coloane+Qx radiatoare unde:
Qxcoloane=Sxutila/Stotal utila X Qcoloane iar Qcoloane=SETcoloane/SETtotal X Qtotal
QX radiatoare= Sxutila/Stotal utila X Qradiatoare unde Qradiatoare=SETradiatoare/SETtotal X Qtotal

- consumul apartamentelor deconectate de la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica se va calcula cu formula: :
QX total=QxComun+Qx coloane unde:
QXcoloane=Sx utila/Stotal utila X Qcoloane iar Qcoloane=SETcoloane/SETtotal X Qtotal

Sunt inventariate toate SET, iar acest mod de calcul este acceptat de Serviciul Asociatii de Proprietari de la Primarie.
As dori sa stiu si eu care este actul normativ care stipuleaza faptul ca doar pentru un singur apartament bransat la sistemul centralizat de furnizare energie termica trebuie sa plateasca tot restul condominiului.
Multumesc.
Eu cred ca acest ultim proprietar bransat la sitemul public trebuia convins de dumneavoastra si de ceilalti vecini sa se debranseze inainte ca furnizorul sa dea caldura.
Daca nu ati incercat ori nu ati reusit in sezonul cald, poate o sa reusiti acum in sezonul rece. Argumentu poate fi economic. Daca vecinul bransat la sitemul public va avea de plata pentru caldura, de exemplu, 500-600 lei/luna chiar daca ceilati vecini vor suporta si ei cate 10-15 lei pe luna pentru acele instalatii si parti comune, iar in particular acestia din urma vor plati lunar 150-250 lei in lunile de iarna pentru gaz, probabil ca veciunul va cere singur debransarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare imobil tibiolah tibiolah Locuiesc intr-un imobil in care 3 scari (~120 apartamente ) sunt constituiti in Asociatie de proprietari de tip condominiu. O scara ( ~40 ap. ) este integral ... (vezi toată discuția)
Debransarea locatarilor inca bransati la sistemul de stat de termoficare mirrrela mirrrela Buna ziua! M-ar interesa daca stie cineva o baza legala in care se poate rezilia contractul cu firma de stat de termoficare din oras. Mentionez ca este vorba ... (vezi toată discuția)
Debransare caldura insomniak74 insomniak74 Sunt debransat de la caldura centralizata de mai multi ani si am surse proprii de incalzire. NU AM SEMNAT NICIUN CONTRACT CU ... (vezi toată discuția)