avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul întârzie, situație financiară gravă.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul întârzie, situație financiară gravă.

Sunt angajat cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată si vechime de 2ani si 6 luni in cadrul unei societăți din industria chimică, cu un număr înitial de ~800 angajați, beneficiez din 02.2014 de stimulent inserție.
Din lună mai anul curent a încetat procesul de producție, a urmat o restructurare în masă a personalului. Eu am fost contactat telefonic ( mediind de serviciu) mi-sa solicitat urgent ce aleg șomaj sau concediu fără plată timp de jumătate de lună, inițial am amânat răspunsul. Am contactat agenția pentru plăti și inspecție șociala ei m-au informat ca dacă aleg variantă fără plată va trebui să returnez jumătate din valoarea stimulentului iar în cazul șomajului nu mai beneficiez stimulent. Având dubii despre obligarea depunerii cererii pentru concediu fără plată am contactat și inspectoratul teritorial de muncă, care mă informat ca nu este legal să fiu obligat să solicit concediul fără plată de asemeni nu aveau informații ce se întâmplă în cadrul societății referitor la restructurare, m-au invitat să depun o plângere nu sub anonimat astfel să poată face o verificare la sediul firmei ( de parcă din oficiu nu puteau să se sesizeze), ulterior am mers și la birourile societății unde am prezentat situația, ei m-au liniștit precizând ca vor platii cotizațiile întregi urmând ca salariul încasat de mine va fi afectat, astfel nu vor fi probleme cu acordarea stimulentului.
Au urmat trei luni cu salariul diminuat 50% apoi până în prezent reducerea este 25%. Nu știu cât de legală este această metodă de reducere a cheltuielilor dar precizez ca suntem ~200 de angajați în această situație, am lucrat primele trei luni 50% din totalul orelor de regim normal iar acum 75%.
Problema mai gravă este ca au început să se acorde fracții de salariu de 50% din cei 50% și respectiv 75% o dată la lună astfel situația la zi a salariului este următoarea :
Fracție 50% din 75% lună august neacordate;
75% septembrie neacordat;
75% octombrie neacordat;
Ultimul salariu acordat pe 22.10.2015 50% din cadrul 75% aferent lunii august.
Mai precizez ca sunt încadrat cu un salariu de 1860 + 10% vechime, am 33 ani studii medii cu diplomă de bac.
Pot face ceva pentru acordarea salariului la zi. În cadrul societății nu am rezolvat nimic chiar dacă am ajuns la manager în audiență.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:20, 15 Noiembrie 2015
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariu vichisor vichisor Bună ziua! Ce pot face dacă societatea la care lucrez cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată nu ne-a mai plătit salariile?Data de salariu este ... (vezi toată discuția)
Neplata salariu MARCELA2017 MARCELA2017 Buna ziua daca am lucrat in perioada 27 MAI 11 IUNIE si conform codului munci si contractului colectiv de munca unde pot ataca societatea l-a care am lucrat ... (vezi toată discuția)