Buna seara, se da urmatoarea situatie: sotie, cetatean roman, sotul, cetatean turc. Au locuit 2 ani impreuna in Turcia, in 2014 s-a nascut o fetita, care are dubla cetatenie. De asemenea casatoria a fost inregistrata in ambele state. Casatoria nu mergea deloc bine. Anul acesta, sotia a venit in tara cu fetita, avand acordul legal al tatalui copilului sa calatoreasca, fara specificarea unei perioade limitate. Dupa o luna de la intrarea in tara, in urma discutiilor aprinse, sotia a deschis actiune de divort si a cerut si custodia copilului si stabilirea domiciliului copilului in Romania. Sotul a declarat ca o va acuza de rapire de copil. Se incadreaza aceasta situatie la rapire internationala? Ce poate face mama copilului? Va multumesc.
Rapirea internationala e o problema de drept penal, custodia copilului este o problema de drept civil. Ca atare ele pot primi solutii diferite. De obicei autoritatile sfatuiesc parintii sa nu depuna plangere penala, pentru ca mai mult ingreuneaza formalitatile de returnare a copiilor dusi peste hotare.
Conventia de la Haga asupra aspectelor civile ale rapirilor internationale de minori se refera la drept international privat (drept civil, cum ar fi ce instanta din ce tara este competenta sa judece custodia, recunoasterea hotararii in alte tari, etc.), nu la drept penal.
Există premise pentru sesizarea privind răpirea internațională de copii însă această cerere ar putea fi respinsă având în vedere procesul ce se desfășoară în România. Este nevoie de mai multe detalii despre caz pentru a se formula un răspuns corespunzător.