avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Rapire internationala de copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Rapire internationala de copii

Buna seara, se da urmatoarea situatie: sotie, cetatean roman, sotul, cetatean turc. Au locuit 2 ani impreuna in Turcia, in 2014 s-a nascut o fetita, care are dubla cetatenie. De asemenea casatoria a fost inregistrata in ambele state. Casatoria nu mergea deloc bine. Anul acesta, sotia a venit in tara cu fetita, avand acordul legal al tatalui copilului sa calatoreasca, fara specificarea unei perioade limitate. Dupa o luna de la intrarea in tara, in urma discutiilor aprinse, sotia a deschis actiune de divort si a cerut si custodia copilului si stabilirea domiciliului copilului in Romania. Sotul a declarat ca o va acuza de rapire de copil. Se incadreaza aceasta situatie la rapire internationala? Ce poate face mama copilului? Va multumesc.
Rapirea internationala e o problema de drept penal, custodia copilului este o problema de drept civil. Ca atare ele pot primi solutii diferite. De obicei autoritatile sfatuiesc parintii sa nu depuna plangere penala, pentru ca mai mult ingreuneaza formalitatile de returnare a copiilor dusi peste hotare.
Multumesc de raspuns. Dar tot nu imi este clar: situatia prezentata intruneste elementele unei rapiri internationale conform conventiei de la Haga?
Conventia de la Haga asupra aspectelor civile ale rapirilor internationale de minori se refera la drept international privat (drept civil, cum ar fi ce instanta din ce tara este competenta sa judece custodia, recunoasterea hotararii in alte tari, etc.), nu la drept penal.
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2015
tgeorgescu, utilizator
Există premise pentru sesizarea privind răpirea internațională de copii însă această cerere ar putea fi respinsă având în vedere procesul ce se desfășoară în România. Este nevoie de mai multe detalii despre caz pentru a se formula un răspuns corespunzător.
Toate aparentele arata ca se va dispune înapoierea minorului în Turcia.
Trebuie verificate însă toate condițiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita a unei sentinte civile pentru nerespectarea programului de vizitare hasan hasan Buna ziua. Un prieten cetatean turc a divortat de sotia lui,copilul rezultat in urma casatoriei fiind incredintat mamei printr-o sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)
Daca un parinte, cetatean tara terta (nesemnatare conv de la ... inam_ro inam_ro Daca un parinte, cetatean tara terta (nesemnatare Conv de la Haga) este acuzat in Romania de rapire internationala a copilului si ulterior calatoreste cu ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotariri judecatoresti yarrrns yarrrns In urma unei ordonante pesedinteala , instanta hotaraste incredintarea minorei la tata. Aceasta hotarire este definitiva si executorie fara termen si fara ... (vezi toată discuția)