Nu am nici o tangenta reala cu legile juridice si trebuie sa recunosc ca nici nu stiu unde anume sa caut informatii in acest sens.
Sunt interesata a-mi infiinta propria asociatie, insa nu cunosc procedura si nici nu stiu de unde sa incep.
Imi puteti oferi un sfat avizat?
Reglementarea care guverneaza in Romania acest domeniu e og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile, actualizata.
Pentru inceput va rog sa va gasiti si alti prieteni cu care sa formati grupul de membrii fondatori ai asociatiei.
Apoi va intalniti pentru a stabili la domiciliul caruia dintre membrii fondatori va inregistrati sediul asociatiei (pentru asta veti incheia un contract de comodat cu proprietarul prin care va pune la dispozitie in mod gratuit o camera pentru activitatile administrative ale asociatiei).
Veti stabili si denumirea asociatiei. Aveti in vedere ca aceasta trebuie sa fie unica la nivelul Romaniei. Va trebui sa depuneti o cerere catre ministerul justitiei pentru rezervarea denumirii asociatiei.
Tot cu aceasta ocazie a primei reuniri, veti redacta in prima forma, actul constitutiv si statutul asociatiei. Cititi de pe net modele de astfel de documente dar acestea sunt pur orientative.
Sunt multe de discutat cu acest prilej. De la stabilirea contributiei fiecaruia la patrimoniul initial al asociatiei la scopul pentru care infiintati asociatia, obiectivele adica pasii cuantificabili pe termen mediu si actiunile pe termen scurt prin care credeti ca veti atinge acele obiective.
Dar toate informatiile care se trec in statut, exceptand cele care sunt general valabile la orice asociatie, si care apar in og 26 din 2000, se contureaza doar in urma stabilirii clare a problemei pentru rezolvarea careia credeti ca va ajuta infiintarea asociatiei, a analizei membrilor fondatori dar si membrilor pe care ulterior credeti ca ii veti putea atrage in asociatie, a analizei mediului in care veti desfasura activitatile.
Nu faceti un statut prea stufos. Puteti sa treceti acolo principiile esentiale iar detaliile le treceti in regulamentul interior al asociatiei, material care nu mai trebuie inregistrat la judecatorie.
Stabiliti cu ocazia primei intalniri si persoana pe care o treceti in actul constitutiv ca desemnata de restul membrilor fondatori sa mearga pe la toate institutiile sa indeplineasca procedura de inregistrare ong.
Odata stabilite acestea, contactati un avocat care sa va stampileze hartiile si apoi completati cu restul documentelor dosarul ce se depune la judecatorie. Cand va iese hotararea de inregistrare, depunei un alt dosar la finante. Abia dupa aceea puteti incepe sa functionati ca asociatie.
Cam acestia sunt pasii in general, dar cum in spatele fiecaruia stau detaliile, va rog sa cititi in aceasta sectiune a forumului raspunsuri porsate la probleme de detaliu.
Ong
robert87
BUNA ZIUA ,AS VREA SA I-MI DESCHID O ASOCIATIE ONG CE ACTE MI-AR TREBUI,SI CU CINE AS PUTEA LUA LEGATURA CEL MAI RAPID? (vezi toată discuția)