avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi mostenire sot supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi mostenire sot supravietuitor

Buna ziua!
In urma decesului mamei si dezbaterii succesiunii am mostenit cota parte 1/2 din imobilul proprietate personala al mamei (doi mostenitori: eu si sora mea).
Sora mea si-a cerut dreptul la mostenire si prin intelegere amiabila am hotarat sa-i platesc sulta cuvenita, iar eu am ramas proprietara apartamentului. Mentionez ca toate acestea au avut loc in timpul casatoriei din care au rezultat doi copii. Plata sultei s-a facut exclusiv din banii castigati de mine, sotul fiind somer de 5 ani (si chiar mai mult de atat = mai mult in somaj decat la lucru). Intrebarea mea este ce drepturi are sotul meu la mostenire dupa decesul meu, dar copii? Dar daca as divorta?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:10, 16 Noiembrie 2015
Mostenirea nu se imparte, nici la deces, nici la divort. Deci 1/2 din apartament va revine.
Din punctul meu de vedere e ca si cum ati achizitionat partea surorii, Deci sotul ar avea dreptul la 1/2 din 1/2.
Insa daca dovediti ca au fost banii dvs. la divort nu mai are dreptul la nimic.
In caz de deces, se va prezuma ca a participat si va avea dreptul la 1/4 din 1/2 din apartament.
Iar copii cate 1/2 din 1/2 din apartament si cate 3/8 din cealalta 1/2.
dvs ati mostenit impreuna cu sora partea mamei si ati facut partaj. Sotul dvs are doar un drept de creanta pt ce ati platit ca sulta, asta in cazul unui divort, daca cere in timp de 3 ani de la divort.
banii din salariu sunt comuni in timpul casatoriei.
in ce priveste mostenirea, daca ati deceda inaintea sotului, sotul mosteneste 1/4 , iar copiii dvs impart restul de 3 /4., asta daca va mai fi sotul dvs la data decesului dvs.
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2015
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire tata vitreg snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua! Am si eu o problema si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra daca se poate: este vorba despre mostenirea unui apartament. Parintii mei au ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)
Cat mostenesc? cerul cerul Parintii mei au avut 2 fice.Tatal a decedat iar mama s-a recasatorit.Nu am dezbatut mostenirea inainte de aceasta casatorie. Noul sot ce drepturi are asupra ... (vezi toată discuția)