avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara platita sporadic
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara platita sporadic

buna ziua,

deranjez din nou intr-o chestiune legata de pensia alimentara, asta dupa ce am tot auzit diverse pareri.
in 28 iulie a.c s-a dat hotararea devinitiva a divortului; este specificat ca trebuie sa primesc pensie alimentara de la fostul incepand cu luna februarie, de cand am intentat eu procesul de divort; fostul sot a parasit domiciuliul la sfarsitul lunii iunie si a plecat in Italia .... acolo munceste, dar fara forme legale. de cand a plecat si pana acum, am primit de la el doar 200 euro (50e prin iulie, alti 50 in sept. si 100 in oct.)...de atunci nu am mai primit nimic; l-am amenintat si cu darea in judecata si nimic....el niciodata n-a avut bani #-o
in fine, as putea sa fac o hartie pe care sa o depun la judecatorie legata de neplata pensiei alimentare? daca pun pe hartie ce a trimis, este in urma cu plata ei. zilele trecute mi-a comunicat o adresa de domiciliu (asta la insistentele mele de a-mi trimite o adresa unde sa poata fi gasit).
ce sanse am, daca depun o astfel de hartie? nu sunt genul care sa stau sa ma tiganesc, mai ales ca nu ma bazez pe banii de la el, dar daca il vad ca in continuare zace in nesimtire....am luat si eu lectii de asa ceva :)))
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:02, 16 Noiembrie 2015
ce hartie si de ce ati depune-o la judecatorie?
daca vreti, trageti speranta sa recuperati acei bani pe care ii datoreaza copilului, cereti unui executor sa il execute silit. Nu o poate face in alta tara, dar poate mai are bunuri in Romania.
II puteti face si plangere penala, adica depuneti o hartie la politie si ramane intepenita acolo.
mai aveti varianta sa apelati la ministerul justitiei in vederea executarii silite in tara in care e, insa e o prblema daca nu lucreaza cu forme legale sau pleca de acolop pana se ajunge la executarea lui silita.
la judecatorie cereti numai marirea pensiei daca e cazul, altfel nu aveti ce face le judecatorie.
Buna ziua,
In primul rand care este cuantumul pensiei de intretinere? Daca este suma fixa este o problema iar daca este un anumit procent este alta.
Insa, in ambele ipoteze problema d-voastra de baza este cam asa: statul roman va sustine ca sa-l obligati pe fostul sot sa plateasca pensie de intretinere minorului/minorei insa nu va ajuta prea mult sa puneti in executare hotararea obtinuta.
Astfel, chiar daca neplata cu rea credinta a pensiei de intretinere stabilita prin hotarare judecatoreasca timp de 3 luni este infractiune, in practica dovada relei credinte este greu de facut, mai ales in ipoteza in care faptuitorul munceste la negru undeva prin Europa.
Ati putea incerca sa vedeti daca are bunuri si venituri in tara si daca pensia de intretinere este o suma fixa sa incepeti executarea silita daca aveti ce sa executati silit. Nici aici statul nu va sprijina prea mult.
...
Scrieti-mi daca pensia este in cuantum fix sau in procente si daca fostul sot are bunuri sau venituri in tara (dividende, chirii, etc).
....
PS Nu sunteti singura persoana cu aceasta problema iar statul - care in teorie ocroteste minorii - ar putea sa intervina constituind o entitate - un fond - care sa plateasca la zi pensiile restante si caruia sa i se cesioneze contravaloarea pensiilor platite. Sunt minori care chiar depind de pensia de intretinere si carora intarzierea cu cateva luni le produc prejudicii majore. Acestia nu pot astepta si ar trebui ajutati.
"obliga paratul la plata sumei de 213,75 lei, cu titlu de contributie lunara de intretinere in favoarea minorei incepind cu data de 05.o2.2015 si pana la majorat" ... v-am citat textul din hotarare.

mai tin sa precizez ca fostul sot nu are bunuri...drept urmare ce putem executa!? nu ma bazez pe suma respectiva insa m-ar ajuta destul de mult (avand in vedere ca venitul meu lunar este cel minim)....cand am hotarat sa divortez, nu am facut-o pt bani, ci pt linistea atat a fetitei si a mea. cand il aud ca o sa trimita bani, ca suma aia stabilita de lege e mica si ca eu am nevoie de mult mai mult pt copil, ca el vrea sa trimita mai multi bani etc...ma ia capul; intr-un final nu se agita sa trimita nimic....doar se bate cu pumnii in piept.
din cate stiu, pensia alimentara s-a calculat la salariu minim....el nelucrand in timpul procesului....de fapt el nu mai lucreaza cu forme legale de multi ani
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2015
gi-jane2, moderator
Din ce ziceți, pare ca numai cu vb bună ați putea primi cate ceva de la el. Cat e, e mai mult decât deloc și mai mult sau mai devreme decât ați reuși pe vale legală.
Offtopic
În alte state, plăteste statul și recuperează apoi dacă e posibil de la parinte. La noi nu se întâmplă asta, poate și pt ca ar da faliment dacă ar plati in locul tuturor care uita ca au copii.
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2015
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare in alt stat ada milea ada milea Buna seara sotul meu a platit timp de 5 ani pensie alimentara in Italia acum de 8 luni nu mai munceste...ne.am retras in Romania unde a deschis proces pentru ... (vezi toată discuția)
Modalitatea de plata a pensie de intretinere dupa divortul la notar cristibox cristibox Buna ziua! Am introdus divortul la notar ,avand si copil minor. Va rog sa imi spuneti cum fac sa imi fie oprita direct alocatia de intretinere a ... (vezi toată discuția)
Partajare bunuri-cedare cota 50% asupra unui teren gabriela_bil gabriela_bil Buna ziua, pe data de 26.05.2008 am divortat , in vederea incheierii partajarii bunurilor comune imobiliare a intervenit un contract de tranzactie, cu ... (vezi toată discuția)