Un cuplu, soț și soție, construiește o casă. La clădirea acestei case contribuie- material, doar soțul, soția neavând loc de muncă, fiind doar casnică. Soțul poate dovedi cu chitanțe faptul că el a cumpărat materialele de construcție, cât și faptul că, atunci când a început construirea casei, s-a împrumutat de la bancă.
Cuplul divorțează, în casă rămânănd fosta soție. Soțul se mută în altă parte, dar continuă să plătească ratele la bancă.
Cu ocazia partajului contează faptul că doar soțul a contribuit material la construirea casei ? Soțul ar putea recupera măcar jumătate din investiția făcută în construirea casei din partea fostei soții ?
Buna ziua! In situatia expusa, sotul se foate folosi de probe (inscrisuri, martori) pentru a demonstra contributia adusa la construirea imobilului. Astfel, poate solicita o sulta aferenta cotei ce i se cuvine, care se va calcula procentual, in functie de probele pe care le detine.
Atunci, când s-a început construirea imobilului, în anul 2007, soțul a primit un credit de nevoi personale. Banii au fost investiți în construcție.
Fosta soție nu este de acord cu vânzarea casei, în consecință, fostul soț o acționează în judecată. Fostul soț trebuie să dovedească faptul că acel credit de nevoi personale a fost investit în construcție? Sau ajunge să dovedească faptul că în anul primirii acelui credit a fost începută construcția?
Terenul pe care a fost construită casa a fost vândut de către mama fostei soții. Cu acea ocazie s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare pe numele soților cumpărători/con structori. Acest lucru, cu ocazia partajului, are vreo relevanță? Dacă fosta soție dovedește proveniența terenului, fostul soț ar trebui să o despăgubească?
Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).
Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.
In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.
Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.
Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.
Numai dupa imparteala, cota -parte poate fi instrainata.
Asadar, ori sistati starea de indivizune pe cale notariala , prin partaj conventional, ori va adresati instantei de judecata, in vederea instrainarii bunului indiviz.
Instanta de judecata va avea in vedere, pentru imparteala, modalitatea de dobandire a bunului imobil.
In probatiune vor fi administrate inscrisuri, interogatoriu , proba testimoniala cu doi martori si expertiza tehnica de specialitate.
Partaj bunuri
pendre
Ma numesc P. Elena am cumparat o casa pe numele meu in timpul casatoriei toate utilitatile apa, curent etc sunt pe numele meu iar fostul sot a parasit ... (vezi toată discuția)