avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal, probleme cu angajatorul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal, probleme cu angajatorul

Buna ziua,

am rugamintea de a ma ajuta cu cateva sfaturi in situatia mea.

Sunt angajata la locul de munca actual din data de de 01.11.2014 si acum sunt insarcinata in 20 de saptamani.
Din diverse probleme medicale legate de sarcina vreau sa imi iau concediu de risc maternal, dar angajatorul mi-a impus urmatoarea conditie: daca nu vin la munca pana aproape sa nasc (adica probabil pana cand trebuie sa intru in concediul prenatal) sa imi dau demisia ca el nu imi plateste nici un concediu medical.
Eu stiu ca nu are voie sa imi desfaca contractul de munca si concediile medicale sunt decontate de stat.
Ce poate sa faca angajatorul pe cale legala daca nu vrea sa nu imi plateasca CM?
Ce pot sa fac daca nu vrea sa imi primesca CM?

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns!
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 23:42, 19 Noiembrie 2015
1. - Angajatorul procedeaza impotriva dispozitiilor legale.
- Daca l-ati anuntat in scris ca sunteti gravida si ati atatsat o adeverinta de la medicul de famile in acest sens nu va poate concedia pe perioada maternitatii.
- Sa nu semnati nici o demisie!
- Daca nu va primeste certificatul medical il trimiteti prin posta cu valoare declarata (inainte faceti o copie dupa certificat ca sa aveti si dvs. un exemplar).

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

3. Asadar, in caz ca nu vi se plateste indemnizatia pentru concediu medical, sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

problema este ca am facut acea informare scrisa :(
In firma sunt doar eu si angajatorul. Desi stiam ca trebuie facuta acea notificare in scris...... nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca s-ar putea ajunge la asa probleme :(

Va multumesc frumos pentru raspuns!

Cu stima.
Susțin în totalitate cele scrise de colegul meu tudorvaleriu.
Însă am de făcut o precizare: concediul de risc maternal se acordă pentru probleme legate de condițiile de muncă (prevăzute în OUG 96 / 2003 - expunere la substanțe toxice, agenți biologici etc) și NU pentru probleme legate de sarcină (în acest caz vorbim de risc obstetrical, nu maternal). Pentru probleme legate de sarcină (hemoragii, amenințare de avort etc) se acordă concediu medical de către medicul obstetrician sau de familie, iar în situația în care se ajunge la pragul celor 90 zile se va obține aprobarea prelungirii CM de la comisia de expertiză.
E putin ridicola situatia. Firma are 2 oameni daca am inteles bine. Aveti toate sansele sa nu va plateasca nimic niciodata, chiar daca legile sunt total de partea dumneavoastra. Pai ii inchideti firma. Fiind o firma mica o poate lichida rapid sau lasa sa moara. Incercati sa ajungeti la o intelegere amiabila, altfel situatia e tragica. Hartiile pentru banii de concediu trebuie facute de cineva, firma plateste si asteapta sa ii vina banii de la stat. E o situatie foarte proasta pentru dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina cu risc, probleme la locul de munca ardelean-emilia ardelean-emilia buna ziua am si eu o intrebare.Sunt insarcinata in 15 saptamani cu sarcina gemelara din luna mai sunt pe concediu medical am probleme cu sarcina dezlipire, ... (vezi toată discuția)
Concediu medical risc maternal andreeaoana andreeaoana Buna ziua. Sunt in concediu medical risc maternal din data de 10.12.2014, vreau sa va intreb daca anjatorul este obligat sau nu prin lege sa ma plateasca si ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ioanamariab ioanamariab am lucrat la o firma a unei cunostinte si am ramas insarcinata, si din luna a 5 a de sarcina am avut probleme si am intrat in concediu de risc maternal, sefa ... (vezi toată discuția)