Poate cineva sâ-mi spunâ cum functioneazâ acest sistem de legi ? am depus în termeneul stabilit de lege notificâri pentru retrocedarea a douâ imobile, am despus toatâ documentatie care atestâ dreptul meu, dar pînâ la ora actualâ nu am primit nici un râspuns în scris de o rezolvare nici vorbâ. La întrebâri telefonice mi se spun tot felul de motive câ nu este posibil asa si nici asa.
°Incerc acum sâ recuperez si niste suprafete agricole în baza legii nr. 247/2005 si foarte mie teamâ câ cu dosarele mele se va întîmpla acelas lucru, adicâ vor zace întrun sertar pînâ la ziua de apoi.
Cine are experientâ cu astfel de cazuri, si mâ poate sfâtui? Este adevârat câ pentru restituirea terenului agricol, trebuie sâ faci davada cetâteniei române? Nu-mi vine sâ cred, din moment ce poti cumpâra pâmînt ca cetâtean strâin? De ce sâ fie altcum la mostenire? In tot spatiul Schengen, în toatâ UE, si aproape în toate tarile se poate mosteni ceva fârâ sâ fii cetâtean al târi resective!
Imobilele si terenurile agricole se aflâ în comuna Cenad, Sânnicolau-mare si Saravale; judetul Timis. Am citit de 4 ori legile sus amintite, dar nu am reusit sâ descopâr acel paragraf.
Unde as putea sâ depun o reclamatie, si cum se procedeazâ în astfel de situatii?
Multumesc anticipat tuturor care mâ vor ajuta.
diferenta se face in Constitutie. Astfel, momentan strainii pot dobandi terenuri doar prin mostenire legala.
art.44
(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.
Totusi cazul d-stra. este tratat gresit de catre functionarii primariei deoarece reconstituirea dreptului de proprietate in baza legii invocate presupune, chiar daca nu exclusiv, mostenirea legala (cererile sunt depuse de mostenitorii fostilor proprietari - cum cred ca e si cazul d-stra.)
In practica sunt si notari care au retineri in a face acte de succesiune asupra terenurilor cand succesorul este cetatean strain dar niste functionari de la primarie?!
potrivit dispozitiilor legii 10/2001. unitatile notificate aveau obligatia de a va raspunde in termen de 60 zile de la data notificarii sau de la data depunerii intregii documentatii. solutia uzitata pentru urgentarea primirii deciziei este actionarea in instanta a unitatii notificate pentru a fi obligata sa va raspunda sau pentru ca instanta sa pronunte o hotarare care sa tina loc de decizie. se mai cer deasemenea daune de intarziere.
Multumesc mult pentru sfaturi transmise.
°In ceea ce priveste imobilele, am depus toate acte necesare, traduse (dupâ caz), legalizate, cu ani în urmâ.
Un lucru totusi nu înteleg, dacâ existâ o lege, (si legea existâ) cum este posibil ca uni sâ nu o respecte, ba chiar sâ-o calce cu picioare?
In ceea ce priveste terenurile agricole, am depus notificâri. Nu am numâr de dosar nu am nimic.
La ce adresâ pot trimite ce fel de cerere? La comisia judeteanâ, la judecâtorie sau la altcineva?
Rog foarte mult sfaturi în continuare la apelul meu si vâ multumesc din suflet.
daca doriti sfaturi va rog sa procizati mai bine ca doriti de la cererile pe care doriti sa la promovati. Deasemenea nu uitati ca persoana care va poate sfatui cel mai bine este aceea care va consulta dosarul.
Asa cum au mentionat si antevorbitorii mei persoana sau persoanele care va pot sfatui cel mai bine sunt cele care vor consulta dosarele dumneavoastra .
Incercati sa va angajati un avocat din zona unde se afla bunurile imobile pe care le revendicati .
Inarmati-va cu rabdare si nu renuntati .