avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligativitate act doveditor apartenenta cult religios ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligativitate act doveditor apartenenta cult religios pentru acordarea zilelor libere

Buna ziua,

Nu mi se acorda zilele libere deoarece nu pot demonstra ca sunt evreu.
Pe langa acest aspect pot primi doar 2 zile din cele 6.

Este normal?
Cel mai recent răspuns: tarkan , utilizator 12:12, 25 Noiembrie 2015
Si eu am scris la fel ca NU ESTE DISCRIMINARE in cazul concediului de odihna dat in functie de vechimea totala in munca. Atunci de ce se scrie ca cei care sarbatoresc ziua de Pasti / Rusalii in alte zile decat ortodocsii n-ar avea voie sa aiba liber in aceste zile, caci altfel ar fi discriminare fata de ceilalti (ortodocsii) ?! Repet: daca angajatorul / statul isi asuma sa acorde zile libere de Pasti / Rusalii ortodoxe - desi in lege nu scrie ca se acorda de Pasti / Rusalii ortodoxe -, atunci sa-si asume sa acorde zile libere si pentru cei care nu sarbatoresc Pasti / Rusalii cu ortodocsii, chiar daca au ZILE LIBERE NATIONALE de Pasti / Rusalii ortodoxe.
Nu scrie nicaieri ceea ce spuneti dvs.

... . Atunci de ce se scrie ca cei care sarbatoresc ziua de Pasti / Rusalii in alte zile decat ortodocsii n-ar avea voie sa aiba liber in aceste zile, caci altfel ar fi discriminare fata de ceilalti (ortodocsii) ?! ...


Nu statul isi asuma , ci angajatorul . Statul a dat legea .
In Legea 53 / 2003 scrie:
"SECTIUNEA 3
Sarbatorile legale


Art. 139. (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator."

In contractul colectiv de munca unde sunt angajat este specificat identic cu art. 139, dar lipseste alin. (2).

Intrebari:
1. Sa inteleg ca angajatorul acorda zilele respective dupa bunul plac ?! Din alin. (2) eu inteleg ca angajatorul este obligat sa asigure zilele libere...
2. Pentru "- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora." sa inteleg ca evreii, musulmanii s.a. necrestini au dreptul la 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale ale acestor culte necrestine, iar pentru catolci, lutherani, evanghelici, reformati s.a. care sunt crestini nu se acorda cele 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale ?! De fapt sunt doar 2 - Pasti si Rusalii -, caci restul sarbatorilor sunt in aceleasi zile la ortodocsi si catolici. Si ar fi fost la fel si de Pasti / Rusalii, daca ortodocsii ar calcula data zilei de Pasti corect...
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2015
marius_cretoiu, utilizator
@marius_cretoiu - Daca legea este deficitara asta nu inseamna ca trebuie sa o abuzam.

Toti angajatii trebuie sa beneficieze de un numar de zile egal altfel nu ar fi nici moral si nici constitutional.

Nu se precizeaza nicaieri daca respectivele 2x3 zile inlocuiesc zilele libere definite explicit (Pastele, etc.) sau se adauga acestora.


OFFTOPIC:
Dupa cum spuneti chiar dumneavoastra aici: "daca ortodocsii ar calcula data zilei de Pasti corect..." ...... "Ar fi culmea ca peste 1,8 miliarde de crestini (catolici, lutherani, evanghelici, reformati s.a.) sa greseasca iar sub 300 milioane de ortodocsi sa tina aceste sarbatori corect"

as putea intelege ca ortodocsii sunt mai saracuti cu duhul asa.

O seara buna.
@catalex si altora care se simt "discriminati":
Eu in articolul 139 din Legea 139 / 2003 - Codul Muncii - nu vad ca scrie cuvantul "sau" in respectivul articol si nici nu vad cuvantul "ortodox" (s-ar incalca legea 489 / 2006), ci sunt insirate cu liniute toate zilele libere de care beneficiaza angajatii. Deci daca ultima liniuta de la art. 139 alin (1) specifica faptul ca se acorda 2 zile libere pentru cele 3 sarbatori religioase anuale pentru celelalte religii necrestine, atunci asa trebuie sa se acorde. Este cu totul moral si constitutional ceea ce pretind eu si haver1989, deoarece si zilele de concediu se acorda in functie de vechimea totala in munca, adica cei cu o vechime mai mare in munca beneficiaza de mai multe zile de concediu de odihna. Si nu poate angajatorul sa-i ia angajatului din zilele aferente concediului de odihna daca ii acorda zile libere platite. In lege este pe invers, adica daca nu-i acorda zilele libere in urmatoarele 30 de zile, angajatorul le plateste.
Si a propos de calculul zilei de Pasti, puteti citi mai multe in legatura cu canoanele date la conciliul de la Niceea din anul 325. Metoda de calcul este identica si la ortodocsi si la catolici, lutherani, evanghelici, reformati s.a., doar ca difera calendarul dupa care se face acest calcul. Am amintit mai inainte ca si Romania a adoptat in anul 1919 calendarul gregorian, calendar folosit si de catolici, lutherani, evanghelici, reformati s.a. pentru stabilirea zilei de Pasti. De fapt, calendarul gregorian are legatura cu papa Gregorie al XIII-lea care a adoptat respectivul calendar in anul 1582 si la crearea acestui calendar au contribuit astronomi, fizicieni, matematicieni s.a.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2015
marius_cretoiu, utilizator

Alte discuții în legătură

Zile libere alte culte religioase vali121m vali121m Buna ziua, Reiau un subiect pe care in mod sigur s-a mai dezbatut insa am nevoie de un update, mai exact speta ar fi urmatoarea: - un angajat de o alta ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale calinbbalan calinbbalan Buna Ziua ! Intrebarea mea se refera la zilele libere platite pt. acest an 2012 mai ales de sarbatorile religioase. De Paste de apartenenta a religiei ... (vezi toată discuția)
Art 139 codul muncii adi0374 adi0374 Buna ziua, CF modificarilor aduse codului muncii in 2018 la articolul 139 cu referire la zile libere pentru angajati de alta religie decat ortodoxa , ... (vezi toată discuția)