avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... suspendarea activitatii firmei, angajati fara somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

suspendarea activitatii firmei, angajati fara somaj

buna seara,in septembrie m-am angajat la o firma cu mai multe puncte de lucru.In urma unei sesizari trimisa la toate organele statului,inclusiv garda de mediu.punctul de lucru unde lucram a fost inchis.Majoritatea angajatilor au fost mutati la alt punct de lucru iar alti pusi sa isi dea demisia.Printre cei obligati sa isi dea demisia fiind si eu,am refuzat sa-mi scriu demisia si am cerut somajul,avand continuitate de la fostul loc de munca.Nu mi-au dat somaj deoarece au gasit in contractul de munca ca am fost angajata pe perioada nedeterminata cu perioada de proba de 3luni.Eu neavand decat 2 luni de la angajare,m-au dat afara printr-o simpla notificare.Intrebarea mea este am dreptul la somaj? ce se mai poate face avand in vedere ca angajati din firma respectiva au 4 ore pe contract si ei lucreaza 8 ore plus sambata obligatorie inclusa in salariu,dar primind 4 zile in afara celor 21 de zile de concediu.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
vichy28, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:21, 19 Noiembrie 2015
Notificare firma, ITM, negociere, cerere in instanta pentru drepturile incalcate.
1. Din Codul muncii:

Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
...

(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
...

2. Asadar angajatorul poate dispune incetarea contractului individual de munca (CIM) in perioada de proba, printr-o simpla notificare, fara preavizare si fara motivare.

2. Daca v-a incetat CIM cu art. 31 (3) din Codul muncii, la initiativa angajatorului, puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
va mai deranjez cu o intrebare,daca am avut indemnizatie de crestere copil si nu am decat 10 luni de cand mi-am reluat activitatea,se ia in calcul pt.cotizatia din urma cu 12 luni si indemnizatia de crestere copil.multumesc! iar pt.angajati care inca mai lucreaza in aceea FIRMA o rog pe dna AVLILsa-mi dea mai multe detali,trebuie un avocat?multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Noiembrie 2015
vichy28, utilizator
1. - La stabilirea celor 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj nu se iau in calcul perioadele de suspendare a contractului individual de munca (CIM), cum este cazul concediului pentru crestere copil (CCC).
- Adica, in cazul dvs., pentru completarea celor 12 luni se vor lua in calcul doua luni din perioada de dinainte de a intra in CCC.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 35.
(1) Pentru persoanele care au avut raporturile de munca sau de serviciu suspendate, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizeaza prin cumularea perioadei de asigurare realizate inainte de suspendare cu perioada de asigurare realizata dupa reluarea activitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa perioada de proba Sheli Sheli In cazul unui contract de munca incheiat pe perioada determinta de 1 an, dar cu perioada de proba 3 luni, ce variante are la dispozitie angajatul pentru a ... (vezi toată discuția)
Somaj in urma unei perioada de proba rl_lucian rl_lucian Buna ziua, Sotia mea s-a angajat recent si este in perioada de proba timp de 3 luni de zile. As dori sa stiu daca va beneficia de indemnizatie de somaj in ... (vezi toată discuția)
Informatie vmire vmire momentan sunt in somaj urmeaza sa incetez somajul si sa ma angajez.viitorul sef m-a atentiont ca o sa imi faca ctr pe perioada nedeterminata dar ca in caz ca e ... (vezi toată discuția)