avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA dupa infiintare
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA dupa infiintare

buna seara,
sunt florin si vreau sa fac un PFA, ma ocup cu obiecte hand-made.
am studiat primii pasi pentru infiintare, m-am lamurit.
dar dupa ce am infiintat un PFA, care sunt urmatorii pasi ?
presupun ca achizitionarea unei case de marcat.
ce documente trebuie sa completez lunar sau semestrial sau anual ?
in cazul in care nu obtin venituri sunt obligat sa platesc ceva la stat ?
am mai citit despre acest subiect dar nici unul nu m-a lamurit.
sper sa imi spuneti in linii mari ce urmeaza dupa.
multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 18:56, 18 Noiembrie 2015
Dupa ce ati terminat cu inregistrarea la registrul comertului si finante, va achizitionati registrul jurnal de incasari si plati si registrul inventar de la centrele care vand imprimate tipizate.
Sa aveti in vedere inca de la inceput cand inregistrati pfa-ul la registrul comertului, sa optati clar si sa inregistrati si punctul de lucru daca activitatea o veti desfasura in alta parte decat acolo unde aveti sediul pfa. Pentru ca va va trebui acea dovada de inregistrare a punctului de lucru cand va veti fiscaliza casa de parcat la adresa unde o veti utiliza efectiv.
Sa aveti in vedere ca la inregistrarea de la finante va trebui sa depuneti declaratia 220 in care optati pentru a fi platitor pe venit real sau pe norma de venit.
Norma de venit e stabilita anual de catre cei de la finante la nivelul fiecarui judet si ulterior, indiferent daca incasati in anul fiscal mai mult sau mai putin, impozitul pe venit 16% si cass 5,5% se calculeaza doar fata de acea norma de venit. Si daca optati sa fiti impozitat pe norma de venit, in anul urmator nu mai depuneti declaratia 200 pentru situatia fiscala a anului precedent.
Daca optati sa fiti impozitat pe venit real, in declaratia 220 veti trece niste valori estimate pentru anul curent a incasarilor si platilor si rezulta deci un venit estimat fata de care vi se calculeaza valorile anticipate la impozitul pe venit 16% si cass 5,5%. Pe acestea le platiti in anul curent in rate trimestriale pana pe 25 a ultimei luni din fiecare trimestru. Anul urmator, dupa ce depuneti d200, se va face regularizarea, adica se va vedea care au fost incasarile si platile realizate concret in anul precedent, se va calcula si impozitul pe venit si cass reale si apoi se compara cu platile trimestriale facute anticipat. Daca e cazul, in decizia de impunere pe care o s-o primiti acasa, e trecut diferenta de plata sau de recuperat.
Abia dupa ce ati inregistrat si la finante, puteti incepe sa faceti incasari si plati pe pfa pe care le veti trece in registrul jurnal de incasari si plati (exceptie fac desigur cheltuielile de constituire si cele de obtinere a tuturor autorizatiilor). In rjip se trec valorile la data si valoarea din chitante, bonuri fiscale sau ordine de plata in cazul platilor, incasarilor facute prin banca, nu la data din facturi.
Aveti in vedere ca achizitiile sa le faceti cu factura pe pfa.
Da, e posibil ca in unele luni sa nu aveti incasari dar sa trebuiasca sa faceti plati. Pe total an e posibil sa iesiti in pierdere dar platile acelea anticipate trimestriale de care v-am vorbit mai sus, trebuie platite la timp pentru ca penalitatile de intarziere care se percep de catre cei de la finante nu sunt deductibile fiscal.
Daca nu optati sa fiti platitor de tva de la inceputul activitatii, veti depune doar declaratia 220 la inceput si anul urmator d200. Mai aveti de depus in ianuarie pentru anul precedent d394 varianta pentru cei neinregistrati ca platitori de tva.
Oricum e bine sa cititi instructiunile de completare la d220 si d200 unde aveti detalii.
Daca actvivitatea o desfasurati la un punct de lucru inchiriat, contractul de inchiriere sa fie pe pfa, contractul pentru salubritate si lumina la acel punct de lucru, si apa daca e cazul, sa fie tot pe pfa pentru ca facturile sa vina pe pfa si sa puteti deduce pe pfa intreaga valoare.
Aveti in codul fiscal la art. 48 toate informatiile pentru tipul de cheltuieli deductibile.
La fel, daca doriti sa achizitionati mijloace fixe si obiecte de inventar pe pfa, sa fie cu factura pe pfa si le veti trece in registrul inventar.
Va multumesc foarte mult.
M-ati luminat enorm.
Tot eu voi tine si contabilitatea, trebuie declarat acest lucru?
Nu trebuie declarat nicaieri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare dosar anaf paultrefu paultrefu Am primit acum câteva zile actele de la registrul comerțului pentru o intreprindere individuală(frizerie micuță la țară). Acum am fost la anaf să văd ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa cod caen 4321 - impozitare in sistem real - neplatitor de tva Rus-Nicu Rus-Nicu Buna, Doresc sa infiintez un PFA in domeniul instalatielor electrice cod CAEN 4321. La Cluj Napoca pentru CAEN 4321 venitul a fost stabilit la 22300 RON pe ... (vezi toată discuția)
Pfa plata inchidere de an alexpaul13 alexpaul13 Buna, mi-am facut pfa in 2014 si nu am facut nici o inchidere de an si am platit doar ce mi-a venit prin posta...adica estimativul ..nimeni nu mi-a explicat ca ... (vezi toată discuția)