avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare tacita a mostenirii pe vechiul cod
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare tacita a mostenirii pe vechiul cod

Am calitatea de mostenitoare legala de pe urma tatalui meu ( certificat de mostenitor cu o cota de 18.75% din imobilul succesoral, alaturi de sora mea si mama mea). In anul 2001 a decedat mama si nu s-a facut inca succesiunea. In timpul vietii mamei am construit inca o camera la imobil si am construit un garaj. Ulterior mi-am schimbat domiciliul lasand-o pe mama si pe sora mea in imobilul succesoral( care consta in teren si casa). As vrea sa stiu daca urmatoarele actiuni efectuate in perioada de 6 luni de optiune succesorala constituie temeiuri de acceptare tacita a succesiunii:
- am inhumat-o pe mama in cavoul meu proprietate personala impunandu-ma fata de sora mea care vroia o inmormantare ieftina la pamant, am achitat toate taxele de inhumare, am cumparat tot ce era necesar (sicru, cruce, samd,) avand bineinteles dovezi cu inscrisuri.
- am plantat pe perimetrul de teren aferent imobilului panouri de gard, usi metalice (atat simpla cat si dubla) dovezi inscrisuri
Dupa doi ani de la deces m-am trezit actionata in instanta de catre sora mea , care a prezentat un testament in care era legatara universala iar eu particulara compensandu-ma cu astronomica suma de 3 EURO (la data decesului).
In instanta am fost de acord cu acceptarea testamentului dar am solicitat reducerea masei succesorale la nivelul cotitatii disponibile conform art. 841.
Cel mai recent răspuns: favex , utilizator 18:42, 19 Noiembrie 2015
Apreciez ca numai amplasarea usilor la casa ar putea fi interpretate acte de acceptare tacita a succesiunii, restul nu!
Acceptarea tacită a moștenirii este arătată concret în art. 1110 NCC,
Actele de conservare și cele asimilate lor nu sunt acte de acceptare tacită. Pentru acceptare tacită se cere ca respectivul să se comporte ca un adevărat proprietar- să achite taxele și impozitele, să locuiască în continuare în imobilul respectiv, să aducă îmbunătățiri acestuia, ca un adevărat proprietar. Faptul că ați pus o ușă sau ați achitat cheltuielile de înmormântare a mamei nu constituie o acceptare tacită a moștenirii.
păreri 1 la 1 ... hop şi eu :)

Putem să tragem cu ochiul prin art. 1110 NCC, dar nu se aplică. (data decesului este 2001)

Potrivit art 689 din vechiul cod "Acceptarea ... este tacita cand eredele face un act, pe care n-ar putea sa-l faca decat in calitatea sa de erede, si care lasa a se presupune neaparat intentia sa de acceptare"

Actele pe care le descrieţi dvs. mai sus "suferă" de ...echivoc (pricina pentru care am subliniat unele cuvinte din text).
O intrebare de control ar suna cam aşa: Puteaţi să vă înmormânaţi mama şi în altă calitate decât aceea de mostenitor? (spre pildă din considerente morale, din respect etc.?)

Dacă aş fi adversarul dvs. v-aş "demonta" şi gardurile cu o întrebare... Din această pricină, eu aş mai fi "împletit" ceva printre ele (în funcţie de amănuntele cazului).





Multumesc de raspuns
La intrebarea de control pot raspunde in modul urmator:
daca la tata am acceptat succesiunea in mod expres in interiorul celor 6 luni, am obtinut certificat de mostenitor pentru 18.75% din mostenire, sora mea la fel cu acelasi procent, iar mama cu 12,5 % , daca anterior decesului mamei am construit o camera alaturata imobilului, un garaj pentru masina, am contribuit finananciar suportand 50% din cheltuielile de introducere a gazelor in imobil nu se prefigureaza ideea ca voi accepta si succesiunea din partea mamei? E adevarat ca sunt anterioare dar gardurile si portile care sunt eligibile sunt o continuare fireasca a intentiei de acceptare. Totodata mentionez faptul ca masa succesorala nu are niciun pasiv respectiv datorii, ipoteci, imprumuturi nedatorate ,deci nu aveam interes sa renunt la acceptare . Referitor la cheltuieli de inmormantare de inmormantare vreau sa impletesc urmatorul lucru:
Am studiat o speta in care un coerede s-a bucurat de acceptarea tacita din parte instantei pentru faptul ca a cumparat locul de veci, a suportat cheltuielile aferente si a facut pomenile religioase la termenele cuvenite. Acelasi lucru l-am facut si eu doar ca locul de veci l-am cumparat mai de mult, l-am innobilat prin constructia unui cavou si a unor decoratii funerare , deci inhumarea in cavou a mamei este un act pe viata in comparatie cu cele de moment si de urgenta ale momentului decesului. De pomeni nu mai vorbesc, le-am facut pe toate. In culmea ironiei au existat doua momente ( la 3 si 6 luni) cand am facut parastasele respective si cand am facut imparteli pe strada la vecini iar sora mea nici nu era acasa.
Cireasa de pe coliva , pentru care o sa-mi sara toti avocatii in cap a fost alta. In luna Iunie 2015 a murit si sora mea si am ingropat-o si pe ea in cavou linga mama. Asa am simtit eu si familia mea. Deh ...
Referitor la intrebarea pe care o intuieste d-na avocat ROMASCANU ii raspund direct si anume : in niciun caz nu am pus porti , garduri si usa la imobilul succesoral pentru a primi ulterior contravaloarea acestora din masa succesorala
Mai aveţi două încercări :) Nu, nu l-a asta m-am gândit. Am evitat să mă exprim cu ...toate cuvintele, fiindcă risc să vă fac adversarii mai fâşneţi decât or fi.

Apropo: 2001 + "după doi ani de la deces" = 2003. De atunci vă judecaţi? :-/ Cine a rămas dupa sora dvs.?


favex a scris:

daca anterior decesului mamei am construit ... am contribuit ...nu se prefigureaza ideea ca voi accepta si succesiunea din partea mamei?


Nu. INAINTE de a fi murit cel despre a cărui mostenire este vorba nu putem prefigura nimic. Fiindcă vine moartea, schimbă ordinea inmormântărilor şi ne ...prefigurează ea de nici nu ne putem imagina. Din pricina aceasta nu se pot face acte (de aceptare sau de renunţare) asupra unei succesiunii viitoare.

Contează ceea ce s-a întâmplat in cele 6 luni DUPĂ deces. Nu aţi luat nimic din bunurile mobile ale mamei? Nu aţi înstrăinat ceva din bunurile ei?
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2015
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Părinții mei au decedat. aveau trei copii din ... Cinesice@$ Cinesice@$ Bună seara! Părinții mei au decedat. Aveau trei copii ...din care unul a decedat.( o sora a noastra)..imediat dupa decesul parintilor.. si am ramas doi ... (vezi toată discuția)
Succesiune jenicaprod jenicaprod Tatal meu a murit in anul 1977, iar mama mea a murit in anul 2002. Am dezbatut succesiunea decat dupa tatal meu, cand singura mostenitoare a ramas mama. Dupa ... (vezi toată discuția)
Inlaturarea surorii de la mostenirea casei parintesti construite dupa evenimentul matrimonial Saul Beloia Saul Beloia Sora casatorita inaintea construirii casei parintesti actuale poate fi inlaturata de la masa succesorala de catre fratele ei? Fratii au crescut in casa ... (vezi toată discuția)