Sora casatorita inaintea construirii casei parintesti actuale poate fi inlaturata de la masa succesorala de catre fratele ei?
Fratii au crescut in casa batrana, sora s-a casatorit, a primit dota si s-a mutat. Parintii si fratele ramas cu ei au construit o casa noua fara ajutorul noii familii a fiicei.
Multumesc anticipat! Nu e cazul meu, ci al tatalui meu.
Sora nu poate fi indepartata de la mostenire pentru acest motiv.
Insa daca fratele a adus imbunatatiri imobilului poate solicita un drept de creanta care sa se impute asupra mostenirii.
Situatia de fapt pe care eu o intuiesc a fi in cazul dvs. este alta si anume, sora nu a acceptat succesiunea in termen de 6 luni de la deschderea succesiunii (decesul parintelui), situatie in care legea o considera straina de mostenire, fratele a acceptat mostenirea tacit intrand in bunurile mostenirii si facand acte si fapte ce implica acceptarea pentru ca succesibilul sa comportat ca un adevarat proprietar. Acceptarea tacita a succesiunii este aceea care rezulta dintr-un act juridic pe care succesibilul nu-l putea face decat in calitatea sa de erede, act care exprima neindoielnic intentia sa de a accepta mostenirea dupa cum prevede art.689 alin.2 din Codul civil.
In masura in care actul succesibilului poate primi si o alta interpretare, el nu poate avea valoarea unei acceptari, deoarece actele echivoce nu pot constitui o manifestare tacita a vointei de a accepta.
Pe de alta parte, actele de conservare pe care legea le asimileaza cu cele de administrare provizorie nu constituie o acceptare tacita, potrivit art. 690 din Codul civil.
Dimpotriva, actele de administrare care nu au caracter urgent si care angajeaza viitorul, actele de folosinta a bunurilor succesorale si in special actele de dispozitie, implica acceptarea pentru ca succesibilul s-a comportat ca un proprietar, si nu a putut savarsi actele fara a fi voit sa accepte mostenirea.
Eu am indepartat de la mostenire pe aceeasi teorie si pe copilul defunctului in concurs cu sotul supravietuitor ,(sot care nu era parinte al copilului succesibil).