avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inlaturarea surorii de la mostenirea casei parintesti ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inlaturarea surorii de la mostenirea casei parintesti construite dupa evenimentul matrimonial

Sora casatorita inaintea construirii casei parintesti actuale poate fi inlaturata de la masa succesorala de catre fratele ei?
Fratii au crescut in casa batrana, sora s-a casatorit, a primit dota si s-a mutat. Parintii si fratele ramas cu ei au construit o casa noua fara ajutorul noii familii a fiicei.
Multumesc anticipat! Nu e cazul meu, ci al tatalui meu.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Trifu , Avocat 08:48, 11 Iulie 2010
Sora nu poate fi indepartata de la mostenire pentru acest motiv.
Insa daca fratele a adus imbunatatiri imobilului poate solicita un drept de creanta care sa se impute asupra mostenirii.
Buna ziua,

Situatia de fapt pe care eu o intuiesc a fi in cazul dvs. este alta si anume, sora nu a acceptat succesiunea in termen de 6 luni de la deschderea succesiunii (decesul parintelui), situatie in care legea o considera straina de mostenire, fratele a acceptat mostenirea tacit intrand in bunurile mostenirii si facand acte si fapte ce implica acceptarea pentru ca succesibilul sa comportat ca un adevarat proprietar. Acceptarea tacita a succesiunii este aceea care rezulta dintr-un act juridic pe care succesibilul nu-l putea face decat in calitatea sa de erede, act care exprima neindoielnic intentia sa de a accepta mostenirea dupa cum prevede art.689 alin.2 din Codul civil.
In masura in care actul succesibilului poate primi si o alta interpretare, el nu poate avea valoarea unei acceptari, deoarece actele echivoce nu pot constitui o manifestare tacita a vointei de a accepta.
Pe de alta parte, actele de conservare pe care legea le asimileaza cu cele de administrare provizorie nu constituie o acceptare tacita, potrivit art. 690 din Codul civil.
Dimpotriva, actele de administrare care nu au caracter urgent si care angajeaza viitorul, actele de folosinta a bunurilor succesorale si in special actele de dispozitie, implica acceptarea pentru ca succesibilul s-a comportat ca un proprietar, si nu a putut savarsi actele fara a fi voit sa accepte mostenirea.
Eu am indepartat de la mostenire pe aceeasi teorie si pe copilul defunctului in concurs cu sotul supravietuitor ,(sot care nu era parinte al copilului succesibil).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare tacita a mostenirii DORISSS DORISSS Cu ce acte (cum) faci dovada de acceptare tacita a mostenirii, daca nu ai fost la notariat in cele 6 luni de la decesul parintilor? Multumesc! (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune - partaj succesoral - retransmitere succesorala CRISTIAN CIRMACIU CRISTIAN CIRMACIU Buna ziua. Va rog sa am ajutati cu urmatoarea speta. Niste clienti, sora si frate, au fost chemati in judecata de bunica lor pt. ca instanta de judecata sa ... (vezi toată discuția)
Drepturi mostenitori la proprietate anitzaa anitzaa Buna ziua, tatal meu locuieste de 30 de ani intr-o casa in care are mostenire 2/3 din casa. Cealalta treime este mostenita de 2 persoane care au plecat ... (vezi toată discuția)