virgilmohora a scris:
ne am gandit sa incheiem o conventie, din care sa rezulte ca nu avem nici o pretentie la bunurile fiecaruia de pana acum.
În LIPSA unei convenţii nu puteţi avea pretenţii (pănă la moartea unuia dintre soţi). Bunurile rămân proprii ale fiecăruia dintre dvs., dacă nu le includeţi în comunitate printr-o convenţie matrimonială care derogă de la regimul comunităţii legale.
După moartea unuia dintre dvs., soţul supravietuitor moşteneşte (in concurs cu descendenţii defunctului) 1/4 din patrimoniul soţului decedat. Iar prin conventie matrimonială nu se poate aduce atingere devoluţiunii succesorale legale.
În plus, sunt lovite de nulitate actele prin care se renunţă la moştenire inainte de deschiderea ei. (Adică înainte de a fi murit cel despre a cărui moştenire este vorba. Fiindcă ...tanti aceea cu unealta agricolă nu garantează nimănui că o să rămâne el drept în faţa gropii altuia)
S-ar putea discuta despre o clauză de preciput într-o convenţie matrimonială... (deja cred am început să vorbesc "limbi străine") ... sau variante mai simple. Dar ar fi preferabil să nu vă planificaţi viaţa şi moartea cu cele 7 rânduri scrise mai sus pe un forum. Soluţiile aplicabile cazului concret (şi, paradoxal, cele mai simple) stau în capătul unor siruri de verificări ale ...micilor amănunte.