avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conventie inainte si dupa casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conventie inainte si dupa casatorie

buna dimineata! eu si viitoarea mea sotie avem varsta de 55 de ani si dori sa ne casatorim civil in curand . eu am 2 copii iar ea are 3, si pentru a nu exista discutii, ne am gandit sa incheiem o conventie , din care sa rezulte ca nu avem nici o pretentie la bunurile fiecaruia de pana acum. pe viitor insa, noi ne dorim sa construim o casuta mica ,pe un teren al sotiei ,in care sa fim proprietari exclusivi,nemaiimplicand succesiune, aceasta revenind ,la un moment dat sotului supravietuitor,avand astfel posibilitatea sa decida singur viitorul. este posibil? daca da ,ce trebuie facut? va multumesc anticipat tuturor!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:03, 19 Noiembrie 2015
nu e nevoie de conventie, daca va casatoriti sub regimul comunitatii legala adica fara sa incheiati vreo conventie, nu aveti cum sa aveti pretentii in cazul unui divort la ce a avut fiecare inainte de casatorie ca sunt bunuri proprii ale fiecaruia, iar pt casuta se prezuma ca fiecare are jumatate.
pt a stabili ce va mosteni fiecare, veti face fiecare un testament.
virgilmohora a scris:

ne am gandit sa incheiem o conventie, din care sa rezulte ca nu avem nici o pretentie la bunurile fiecaruia de pana acum.

În LIPSA unei convenţii nu puteţi avea pretenţii (pănă la moartea unuia dintre soţi). Bunurile rămân proprii ale fiecăruia dintre dvs., dacă nu le includeţi în comunitate printr-o convenţie matrimonială care derogă de la regimul comunităţii legale.

După moartea unuia dintre dvs., soţul supravietuitor moşteneşte (in concurs cu descendenţii defunctului) 1/4 din patrimoniul soţului decedat. Iar prin conventie matrimonială nu se poate aduce atingere devoluţiunii succesorale legale.

În plus, sunt lovite de nulitate actele prin care se renunţă la moştenire inainte de deschiderea ei. (Adică înainte de a fi murit cel despre a cărui moştenire este vorba. Fiindcă ...tanti aceea cu unealta agricolă nu garantează nimănui că o să rămâne el drept în faţa gropii altuia)

S-ar putea discuta despre o clauză de preciput într-o convenţie matrimonială... (deja cred am început să vorbesc "limbi străine") ... sau variante mai simple. Dar ar fi preferabil să nu vă planificaţi viaţa şi moartea cu cele 7 rânduri scrise mai sus pe un forum. Soluţiile aplicabile cazului concret (şi, paradoxal, cele mai simple) stau în capătul unor siruri de verificări ale ...micilor amănunte.

Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2015
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventia matrimoniala in noul cod civil 2011 Alin Popescu Alin Popescu S-a tot discutat in mass-media pe tema asta pana acum. Proiectul noului Cod Civil ofera posibilitatea sotilor de a alege intre regimul comunitatii legale, cel ... (vezi toată discuția)
Ce regim matrimonial trebuie ales cand unul dintre soti are imprumuturi Larisa05 Larisa05 In cazul in care unul din viitorii soti are mai multe imprumuturi la banci si are o meserie mai riscanta,ce regim matrimonial trebuie ales pentru ca celalalt ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat StanescuMihai StanescuMihai Buna ziua, Detin un apartament cumparat inaintea casatoriei si sunt interesat sa il impart in mod egal 1/2, legal, cu sotia mea. Ma puteti sfatui va rog, ce ... (vezi toată discuția)