avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce regim matrimonial trebuie ales cand unul dintre ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce regim matrimonial trebuie ales cand unul dintre soti are imprumuturi

In cazul in care unul din viitorii soti are mai multe imprumuturi la banci si are o meserie mai riscanta,ce regim matrimonial trebuie ales pentru ca celalalt sot sa nu achite imprumuturile in caz de deces.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:41, 15 Octombrie 2014
in caz de deces al sotului care are imprumuturi ,se solicita asigurarea de viata.
orice credit catre persoane fizice , beneficiaza de o astfel de asigurare .
Ultima modificare: Miercuri, 15 Octombrie 2014
ContSters324606, utilizator
Nu toti debitorii au incheiat asigurari si nu in toate cazurile asiguratorii despagubesc.
Cel al separatiei de bunuri ar fi potrivit, iar bunurile ce le veti cumpara sa le cumparati in nume propriu ca sa nu va ramana prea multe de mostenit. Daca decedeaza inaintea dvs, ori renuntati la mostenire, ori daca veti accepta, oricum platiti numai cu bunurile mostenite sau in limita valorii lor.
Larisa05 a scris:

ce regim matrimonial trebuie ales pentru ca celalalt sot sa nu achite imprumuturile in caz de deces?


Nu exista o legatura intre partea I si partea finala a acestei intrebari.

Sau, mai sugestiv exprimat, e ca si cum ne-am intreba: ce haina ar trebui sa alegem ...ca sa nu cada frunza ingalbenita din copac cand se isca vantul de toamna. :)

Putem alege ceea ce ni se potriveste ...dar din alte motive.

Fiindca, indiferent de regimul matrimonial ales, sotul supravietuitor il mosteneste pe sotul decedat. (daca vrea, bineinteles, fiindca nu e nimeni obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine). Iar mostenirea inseamna transmiterea patrimoniului (activ si pasiv) persoanei fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta (mostenitorii).

Datoriile sunt ale viitorului sot si raman ale lui, daca nu cumva va vine ideea (mira-m-as, fata de modul in care ati formulat intrebarea) sa le includeti in comunitatea conventionala din te-miri-ce motiv (cum ar fi, spre pilda, legatura lor cu un bun al viitorului sot, bun pe care ati dori, de asemenea, sa-l includeti in comunitate).

Dar chiar ale lui fiind, tot veti avea ceva de platit din ele daca, in calitate de sotie supravietuitoare, veti vrea ceva din averea lui. Iar aceasta vrere ar putea sa depinda de rezultatul scaderii (activ - pasiv) ce se va face in clipa mortii.

In aceasta materie va putem ajuta cu ... variate scenarii (oricum mai lungi decat o pagina de forum). Dupa cate puteti observa, ecuatia contine o mare necunoscuta - clipa mortii pe care o cunoaste doar ...tanti aceea cu unealta agricola (coasa).
Ultima modificare: Miercuri, 15 Octombrie 2014
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie inainte si dupa casatorie virgilmohora virgilmohora buna dimineata! eu si viitoarea mea sotie avem varsta de 55 de ani si dori sa ne casatorim civil in curand . eu am 2 copii iar ea are 3, si pentru a nu exista ... (vezi toată discuția)
Fiul meu mi-a donat o casă. o poate moșteni soțul meu în caz de deces? Marlen Marlene Marlen Marlene Am primit o casa donatie de la fiul meu. Sunt recasatorita si in caz de deces, sotul meu poate mosteni aceasta donatie? Sau fiul lui din alta casatorie poate ... (vezi toată discuția)
Drept civil - mostenire Kiralyna Kiralyna Va rog sa imi dati un sfat privind drepturile de succesiune in cazul in care sotul detine o casa mostenita de la parintii sai, sotia are un copil dintr-o alta ... (vezi toată discuția)