avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Daca un angajat isi depune demisia si este in perioada de preaviz, are dreptul sa solicite doar 4 ore / zi, in cazul in care are deja oferta de la noul loc de munca ?

Mai exact, daca cineva este concediat sau demisioneaza, din cate stiu, in perioada de preaviz poate cere sa i se acorde doar 4 ore de prezenta pe zi, pentru a-si putea gasi alt loc de munca. Are vreo relevanta faptul ca el are deja asigurat noul loc de munca ? :)
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:47, 22 Iulie 2009
Numai in cazul concedierii aveti dreptul de a lucra 4 ore pe zi.
In cazul demisiei, daca angajatorul nu doreste sa renunte la termenul de preaviz, sunteti obligat sa lucrati 8 ore pe zi.
Nu are nici o importanta faptul ca aveti asigurat un nou loc de munca.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
magyari a scris:

Daca un angajat isi depune demisia si este in perioada de preaviz, are dreptul sa solicite doar 4 ore / zi, in cazul in care are deja oferta de la noul loc de munca ?

Mai exact, daca cineva este concediat sau demisioneaza, din cate stiu, in perioada de preaviz poate cere sa i se acorde doar 4 ore de prezenta pe zi, pentru a-si putea gasi alt loc de munca. Are vreo relevanta faptul ca el are deja asigurat noul loc de munca ? :)

1. In cazul concedierii, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

2. In cazul demisiei, pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele. Prin urmare, programul de munca este de 8 ore/zi.
preavizul in cazul demisiei este un preaviz in favoarea angajatorului, deci daca el nu doreste sa renunte la efectuarea preavizului dvs aveti obligatia sa-l efectuati 8 ore pe zi.

Faptul ca aveti deja alta oferta nu are relevanta.

Pe de alta parte data de incepere a noului contract ar trebui sa o stabiliti in mod corect duap data de incetare a pravizului, explicand onest acest lucru noului angajator. Pentru ca acest nou angajator desigur doreste un angajat onest, care sa nu procedeze la fel si cu el intr-o situatie similara, nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz andrei_coma andrei_coma Spuneti-mi va rog in cazul unui preaviz mai este valabil acel art din[quot] Codul Muncii prin care se precizeaza ca angajatul are dreptul de a efectua doar 4 ... (vezi toată discuția)
Periada de preaviz Marius01 Marius01 Am si eu o intrebare: sunt oblogat sa stau program normal la munca in timpul preavizului? Am auzit ca se poate sta si 4 ore din cele 8 pe care le aveam ca ... (vezi toată discuția)
Somaj basa basa buna ziua as avea si eu o problema e adevarat ca in preaviz facut de angajator se sta 4 ore si esti platit 8? (vezi toată discuția)