avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligare renuntare la drept de proprietate in favoarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligare renuntare la drept de proprietate in favoarea domeniului public

Bună ziua,

În urma unei solicitări a bunicii mele, primăria municipiului în care locuiește/locuiesc, i-a eliberat un certificate de urbanism în cadrul căruia, la punctul 5 (documentele necesare pentru emiterea unei autorizații de construire/desființare) se menționează și „renunțarea la dreptul de proprietate în suprafață de x mp (suprafață de teren aferentă străzilor) în favoarea domeniului public, conform HCL nr. ...

Conform acestei HCL, „se vor elibera autorizații de construire și certificate de urbanism pentru operațiuni notariale, numai după trecerea în domeniul public prin donație sau renunțare la dreptul de proprietate a terenului aferent străzilor și trotuarelor, conform documentației de urbanism în fază PUZ.

În urma unei discuții cu câțiva dintre reprezentații Consiliului Local, i s-a spus că dacă nu vrea să doneze, i-l vor achiziționa la batjocoritorul preț de 1 euro/mp, în condițiile în care terenul este evaluat la un preț mult mai mare. Chestia este că ei nu i se permite să vândă acel teren, ceea ce vrea să facă.

Întrebările mele sunt: există vreo modalitate legală de a combate această, în opinia mea, nedreptate? Este aceasta o situația normală? Nu ar trebui să existe vreo compensație pentru cedarea acestui teren?

Vă mulțumesc frumos pentru timpul acordat citirii speței și, eventual, formării unui răspuns.
Cel mai recent răspuns: convlad , utilizator 15:41, 20 Noiembrie 2015
aceasta obligatie de a dona/vinde la un pret mic este in contrapartida cu calea de acces pe care sunteti obligat sa o aveti pentru imobilul ce il veti construi. Este adevarat ca pretul este unul derizoriu , insa potrivit dispozitiilor legale iin materie de constructie, sunteti obligat sa aveti o cale de acces la imobil si front stradal .
Din punctul meu de vedere este legal, nu si moral-pret derizoriu, insa nu se incalca nici o dispozitie legala si nu vad sa fie vreo cale de a va eschiva si ramane cu intregul teren , si front stradal si cale de acces pentru constructia noua
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2015
Cab.Av.Doroiman Camelia, Avocat
Multumesc pentru raspuns, dar bunica mea nu vrea sa construiasca nimic pe acel teren. Doreste sa-l vanda, iar CL se opune clar unei astfel de tranzactii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extindere si etajare casa pe o parcela care nu are latimea minima de 12 metri conform p.u.g. parcela are 9.65 metri front stradal si o constructie veche emiladam emiladam Buna ziua vecini mei vor sa construiasca o extindere si etajare in imediata vecinatate a constructiei proprietatea mea noi avand partial constructiile lipite ... (vezi toată discuția)
Cat este suprafata minima acceptata pt. constr. unei case? ianci ianci Am luat in concesiune un teren si doresc sa aflu care trebuie sa fie suprafata construita sau (si) suprafata construita desfasurata minima, pe care o prevede ... (vezi toată discuția)
Teren neconstruibil dpdv al deschiderii la strada (conform cert. urbanism) webknight webknight Buna ziua, conform Cert. Urbanism pentru construire primit de la Primaria Constanta, terenul meu este neconstruibil dpdv al deschiderii la strada(Conform ... (vezi toată discuția)