avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... despagubiri in litigiile de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

despagubiri in litigiile de munca

Buna ziua,am sa intru direct in subiect,anul acesta am castigat un proces cu fostul angajator in care mi sa anulat decizia de concediere mi s-au platit salariile pana la momentul reangajarii mele la un alt angajator,precizez ca am in intretinere un copil in varsta de 5 anisi un sot pensionat pe caz de boala ,dupa acest incident cu fosta firma angajatoare.Am fost data afara din serviciu dupa o plangere la politie in care am fost 'zugravita'ca fiind cea mai cea din toate cele inclusiv sotul meu,mentionez ca martora mentionata in acea plangere este chear sora persoanei care mi-a facut plangerea.Potcere daune morale si psihice de la fosta firma?Dar de la persoanele implicate in tot ceea ce am patit eu ,mentionez ca am ramas fara servici in anul 2014 in perioada de sarbatori.
Cel mai recent răspuns: MihaelaAna , utilizator 18:19, 22 Noiembrie 2015
Art. 253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat,
in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.

Pot fi exemplificate ca situaţii în care operează răspunderea patrimonială a angajatorului, următoarele: refuzul angajatorului de a achita salariatului drepturile băneşti cuvenite, situaţia concedierii nelegale, împiedicarea salariatului de a munci, omisiunea de luare a măsurilor pentru securitatea si sanatatea in munca etc.
Pentru a solicita daune morale salariatul trebuie să probeze existenţa prejudiciului moral, reflectat în planul aprecierii sociale sau profesionale.
Multumesc de raspuns,dar va rog sa-mi raspundeti pe intelesul meu,adica daca am primit acele drepturi banesti nu mai pot cere despagubiri,eu pot dovedi cu acte situatia pricinuita familiei mele,sotul meu fiind internat din acea cauza la un spital de psihiatrie'iar eu fiind lasata sa ma descurc cu toate treburile cu toate datoriile si fara slujba pe o perioada de timp ceea ce se rasfrange asupra familiei mele si acum,chear daca am o slujba datoriile acumulate in aceea perioada nefasta pentru noi ne urmareste constant. Va multumesc anticipat.
Da, puteti promova o noua actiune in care sa solicitati plata unor daune de catre fostul angajator ca urmare a concedierii nelegale.
va multumesc de raspuns si voi reveni cu mai multe detalii despre cazul meu,sper sa fioe de bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca. croco_madness croco_madness pot sa imi actionez fosta firma angajatoare in judecata pentru daune morale daca timp de 11 luni am fost eliberat din functie pe nedrept? mentionez ca in ... (vezi toată discuția)
Daune morale in litigiile de munca catinka catinka Va rog sa imi spuneti daca in cazul desfacerii contractului de munca nelegal pot cere daune morale, echivalentul salariilor care ar fi trebuit sa le primesc ... (vezi toată discuția)
Daune morale- conditii aroxana22 aroxana22 Buna ziua. As dori sa stiu in ce conditii pot solicita in instanta daune morale fostului angajator. Mentionez ca am castigat procesul cu ei. Acum doresc sa ii ... (vezi toată discuția)