Buna ziua,am sa intru direct in subiect,anul acesta am castigat un proces cu fostul angajator in care mi sa anulat decizia de concediere mi s-au platit salariile pana la momentul reangajarii mele la un alt angajator,precizez ca am in intretinere un copil in varsta de 5 anisi un sot pensionat pe caz de boala ,dupa acest incident cu fosta firma angajatoare.Am fost data afara din serviciu dupa o plangere la politie in care am fost 'zugravita'ca fiind cea mai cea din toate cele inclusiv sotul meu,mentionez ca martora mentionata in acea plangere este chear sora persoanei care mi-a facut plangerea.Potcere daune morale si psihice de la fosta firma?Dar de la persoanele implicate in tot ceea ce am patit eu ,mentionez ca am ramas fara servici in anul 2014 in perioada de sarbatori.
Art. 253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
Pot fi exemplificate ca situaţii în care operează răspunderea patrimonială a angajatorului, următoarele: refuzul angajatorului de a achita salariatului drepturile băneşti cuvenite, situaţia concedierii nelegale, împiedicarea salariatului de a munci, omisiunea de luare a măsurilor pentru securitatea si sanatatea in munca etc.
Pentru a solicita daune morale salariatul trebuie să probeze existenţa prejudiciului moral, reflectat în planul aprecierii sociale sau profesionale.
Multumesc de raspuns,dar va rog sa-mi raspundeti pe intelesul meu,adica daca am primit acele drepturi banesti nu mai pot cere despagubiri,eu pot dovedi cu acte situatia pricinuita familiei mele,sotul meu fiind internat din acea cauza la un spital de psihiatrie'iar eu fiind lasata sa ma descurc cu toate treburile cu toate datoriile si fara slujba pe o perioada de timp ceea ce se rasfrange asupra familiei mele si acum,chear daca am o slujba datoriile acumulate in aceea perioada nefasta pentru noi ne urmareste constant. Va multumesc anticipat.