Buna seara!As dori sa va impartasesc putin din experienta traita si decizia pe care am luat-o in urma consultarii cu sotul si copilul.Sunt divortata de 8 ani.Am un copil de 10 ani rezultat dintr-o casatorie plina de violenta(doar la adresa mea) din cauza alcoolului.In urma divortului fostu a primit drept de vizita si obligatia sa plateasca o pensie in valoare de 150 ron.In urma acestei experiente copilul meu a ramas cu traume.Sufera de ADHD forma hiperkinetica.In toti acesti ani fostul sot nu a platit pensie alimentara iar pe copil nu l-a mai vazut de la varsta de 5 ani.In urma cu doi ani m-am recasatorit copilul meu avand o relatie foarte apropiata cu sotu.In urma cu cateva zile fostu sot si-a exprimat dorinta de a-si vedea copilul.Nici eu nici copilul nu dorim acest lucru.As vrea sa stiu daca il pot decadea din drepturi si daca sotu il poate lua pe numele lui.?Pot refuza dreptul la vizita chiar daca am o hotarare in acest sens?
Multumesc anticipat!!
Nu-l puteţi decadea din drepturi şi soţul Dvs. nu-l poate adopta dacă tatăl copilului nu este de acord.
Dvs. aveţi obligaţia să-i permiteţi tatălui să-şi viziteze copilul, nu depinde de voinţa Dvs. Dacă copilul nu doreşte să petreacă timp cu tatăl său, el însuşi va trebui să-i comunice acest lucru, prin viu grai, nu Dvs.
Refuzul de a permite copilului să relaţioneze cu tatăl său este infracţiune şi se pedepseşte conform art.379 Cod penal
Ceea ce a scris doamna Martonze trebuie sa luati in seama ca are si experienta personala.
Doar copilul poate sa il refuze pe tatal sau ca sa nu riscati sa raspundeti penal.
Prea greu nu cred ca ar trebui sa ii fie avand in vedere antecedentele sale...si banuiesc ca oricum nu vrea sa il vada...
Daca copilul refuza atunci sigur ca si dvs. puteti interveni.
E bine sa aveti si martori de fata pentru ca in caz de proces poate ajuta mult.
Este suficient ca martorii sa auda fara sa fie necesar sa stea toti gramada ca sa si vada atunci cand vine tatal sa il viziteze.