avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Controverse cu privire la exceptia inadmisibilitatii ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Controverse cu privire la exceptia inadmisibilitatii apelului

Va supun atentiei o speta. Un avocat este amendat de catre Judecatorie cu o suma sa zicem de 1500 lei. Acesta face cerere de reexaminare prin care solicita anularea amenzii. Cererea se judeca de catre un judecator din cadrul judecatoriei care ii respinge solicitarea. Prin incheiere, acest din urma judecator in dispozitiv precizeaza ca hotarrea este CU DREPT DE APEL IN 10 ZILE DE LA COMUNICARE. In interiorul termenului de 10 zile, avocatul formuleaza APEL, care a fost inregistrat pe rolul Curtii de Apel. La primul termen de judecata al apelului, instanta pune in discutie din oficiu EXCEPTIA INADMISIBILITATII acelui apel, intrucat a fost formulat impotriva incheierii prin care prima instanta a respins cererea de anulare a amenzii. Care este logica acestei exceptii, a inadmisibilitatii apelului??? Atata vreme cat in incheierea judecatoriei se stipuleaza negru pe alb ca hotararea este cu DREPT DE APEL, cum ar putea invoca Curtea de Apel EXCEPTIA INADMISIBILITATII ? V-as ramane recunoascatoare daca ma puteti lamuri. Va multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 05:08, 26 Noiembrie 2015
Conform codului de procedura, inchierea prin care se dispune asupra oricarei cereri de reexaminare nu este supusa niciunei cai de atac. Eroarea apartine Judecatoriei care a inserat cale de atac, pentru o incheiere care nu poate fi atacata. Am mai intalnit si in alte cazuri erori din acestea, precum termen de apel 30 de zile, in loc de 10, care a produs partii tardivitate, samd. Imi pare rau ce aud.... Numai bine!
Multumesc frumos pentru raspuns. Si in acest caz cum este de procedat ? In incheierea in care judecatorul de la judecatorie s-a pronuntat asupra cererii de reexaminare se scrie NEGRU PE ALB: CU DREPT DE APEL IN TERMEN DE 10 ZILE. Cu alte cuvinte, trebuia sa fi scris : "DEFINITIVA" sa inteleg ?!?! Intr-o atare situatie ce poate face avocatul ? Cine este de vina si cum se solutioneaza apelul ?
Se respinge apelul ca inadmisibil.
Si ce poate face avocatul in acest sens? Nu poate ataca prima sentinta judecatorului de la judecatorie care a precizat in incheiere ca este atacabila in 10 zile cu apel ? Nu e niciun instrment juridic pentru a putea ataca respectiva hotarare ? Daca judecatorul a mentionat ca e cu drept de apel, nu se poate presupune ca a indus in eroare partea interesata?
Nu are ce sa mai faca.

Alte discuții în legătură

Exista cale de atac ordinara impotriva incheierii avand obiectul cererea de anularea amenzii judiciare? eusaisapte eusaisapte exista cale de atac ordinara impotriva incheierii avand obiectul cererea de anularea amenzii judiciare? (vezi toată discuția)
Revizuire respinsa cati cati 18.01.2017 Ora estimata: 08:30 Complet: C14 C.P./FOND Tip solutie: respinge cererea Solutia pe scurt: În baza art. 459 alin. 5 Cpp rap. la art. 452-453 ... (vezi toată discuția)
Cale de atac neprecizata- motivare inadmisibilitate? eusaisapte eusaisapte am mai gasit o probabila hiba in lege. Daca nu precizez ce fel de cale de atac formulez, care este motivatia de drept a inadmisibilitatii acestei cai de ... (vezi toată discuția)