avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu o ziarista
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu o ziarista

Buna ziua,

In primul rand imi cer scuze, daca am gresit categoria din forum, doar ca ma confrunt cu o mica problema. Rog administratorul sa o plaseze in sectiunea cu pricina.

Acum cateva luni am avut o problema (accident de munca) pe care am trimis-o unui ziar local prin intermediul unui formular online al lor. Am fost contactat de ziarista desemnata, a trecut la spital fotoreporterul, etc...cazul a aparut in cele din urme in ziar, dupa cca o saptamana jumate.

Problema este alta:

Dupa 4 luni, lucrurile s-au agravat si ne-am gandit sa mediatizam cauza, deoarece accidentul era musamalizat (nici acum nu s-a pornit nici o acciune penala/civila)
Eu fiind mobilizat la pat dupa accident de munca, parintii mei sau gandit sa caute reportera si sa se mediatizeze cazul. A luat legatura cu ziarul, iar ziarul le-a dat nr. de telefon al ziaristei. Ziarista initial a spus ca trebuie sa vorbeasca cu seful ei, deoarece, patronul meu este un important om de afaceri (ceea ce este adevarat, fiind fost consilier la primarie).
Dupa 2 zile imi suna parintii si este deacord cu mediatizarea, deoarece seful si-ar fi dat accordul.

Ne-am intalnit cu ea si cu fotoreporterul, a luat documentele xerox de la mama si mi s-a facut poze, din nou, iar din acel moment doar odata a mai sunat-o pe mama pentru informatii suplimentare, iar de atunci mama mea a incercat sa o sune sa vada ce se intampla de nu apare in ziar, deoarece de cand i-a dat actele copii xerox au trecut cca. 2 luni si a mai publicat vreo 6 articole, intre timp (deci este activa) dar cand a sunat-o i-a respins apelul.

Problema este alta, si este destul de grava: ziarista respectiva, parea si am inteles ca este o persoana serioasa, ea fiind angajata de la aparitia ziarului, dar a intrat in posesia unor acte in copii xerox prea importante:
- Plangerea penala prealabila,
- Raspunsurile Ministerul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice
- Raspunsurile de la Inspectia Muncii Bucuresti,
- Raspunsurile de la ITM,
- Raspunsurile de la Institutia Avocatul Poporului,
- Raspunsul de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate,
- Raspunsul de la Casa Nationala de Pensii Publice,
- Certificat - Medicina Legala,
- Raspunsurile de la Inspectoratul de Politie Judetean,
- Fisa de internare Spital
- Fisa externare de la Spital, etc

Adica toate demersurile mele (deoarece patronul respectiva este influent si nimic nu se misca, trecand si 6 luni de acum de la accidentul meu, iar lucrurile se musamalizeaza)

Va rog frumos ce as putea face cu aceasta redactora, unde pot sa sesizez? Eu cred ca ziarista ori a complotat ori m-a "vandut", probabil i-a dus actele patronului, etc... clar este ca articol nu e, la telefon nu raspunde si nici actele copii xerox nu le am inspoiate (oricum chiar daca mi le-ar da poate sa-si faca copii xerox)

Exista o uniune al ziaristilor / redactorilor sau mai exact cine furnizeaza licentele lor de libera practica? Nu cred ca daca sesizez la ziar se va face ceva sau la politie.

Va rog sa-mi dati niste sfaturi, unde se poate adresa. cred ca si ziaristii apartin de o asociatie, respectiv colegiu, etc.


**Mentionez ca dupa ce am sesizat Avocatul Poporului sau mai miscat treburile, iar dupa ce am sesizat ministerul muncii, am primit concediile.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 10:48, 24 Noiembrie 2015
Opinia mea este ca un jurnalist nu poate fi sanctionat in niciun fel de nimeni altcineva in afara de superiorii directi (patron, redactor sef etc) pentru ca nu a facut ceva. N-aveti nicio dovada ca ar fi folosit acele fotocopii la ceva, orice ar fi acel ceva - de ex. ca le-ar fi dat si altor persoane.
Trebuie sa luati in considerare si complexitatea muncii pentru un articol ca acela dorit de dvs.
Codul deontologic al ziaristului ii obliga la mai mult decat la o simpla insiruire de fapte:

ARTICOLUL 5
Ziaristul va da publicitatii punctele de vedere ale tuturor partilor implicate in cazul unor pareri divergente. Nu se vor aduce acuzatii fara sa se ofere posibilitatea celui invinuit sa-si exprime punctul de vedere. Se va avea in vedere respectarea principiului prezumtiei de nevinovatie, astfel incat nici un individ nu va fi catalogat drept infractor pana cand o instanta juridica nu se va pronunta. Se va evita publicarea comentariilor si luarilor de pozitie asupra unor cauze aflate pe rol in justitie. Aceasta nu exclude relatarile obiective asupra faptelor in evolutia lor. Ziaristul nu se substituie institutiilor si puterilor publice.

[ link extern ]

Sigur, de dorit ar fi sa va raspunda la telefon. Cautati-o personal daca doriti explicatii insa mai mult de atat eu nu cred ca aveti ce sa faceti.
Asteptati si alte opinii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa postului missyver missyver Stie cineva de unde pot face rost de fisa postului pentru angajatii Media? redactori, redactor sef, producator, cameraman, editor general etc.? (vezi toată discuția)
Cum sa stergi articole cu tine de pe internet ? Balan_Titus Balan_Titus Buna ziua. In urma unui proces care a fost mediatizat ( slab mediatizat, dar totusi mediatizat ) numele unui cunoscut a aparut in presa scrisa si in diverse ... (vezi toată discuția)
Accident de munca soferake09 soferake09 Buna seara!Anul trecut in iulie cind lucram la o firma din Belgia inscrisa pe Slovacia ca sofer de TIR am suferit un accident de munca(ambele calcanee ... (vezi toată discuția)