Buna ziua!Numele meu este Ana am un baietel de 10 luni,am indemnizatiie 1120 lei si am vrea sa mai facem un bebel sa merg in continuitate indemnizatie crestere pt al 2 lea copil,insa nu stiu daca am sa mai beneficiez de aceeasi indemnizatie?De ce acte sunt nevoie sa duc angajatorului?Pentru ca unele persoane imi spun ca la al 2 lea copiil indemniizatia este de 80% din cea pe care o i-au acum,altele ca ii-au doar 600 lei.O zii buna va doresc!
1. - Daca veti naste al doilea copil inainte de a se termina concediul crestere copil pentru primul copil (CCC1) veti intra direct din CCC1 in CCC2 si veti avea aceeasi indemnizatie.
- Nu veti mai beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Dupa ce se va naste al doilea copil faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2 pana copilul va implini 2 ani.
- Mergeti apoi la Primarie cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si solicitati indemnizatia pentru CCC2 (nu mai este nevoie de alte acte).
- Pe perioada de cand se naste al doilea copil si pana veti intra in CCC2 veti mai primi inca 600 lei lunar (pentru aceasta mergeti la Primarie cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si solicitati ceu 600 lei lunar).
2. - Daca veti naste dupa ce se termina CCC1 va trebui sa reluati activitatea, apoi sa nutrati in concediu de maternbitate si apoi in CCC2.
- Veti proceda la fel cum ati procedat cand ati intrat in CCC1.
- Indemnizatia pentru CCC2 se va calcula 85 din media venituriolor nete pe cele 12 muni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din indemnziatia pentru CCC1, veniturile din salarii si veniturile din concediul de maternitate.
- In aceasta situatie este posibil ca Indemnizatia pentru CCC2 sa fie mai mica decat indemnizatia pentru CCC1.