Buna ziua,
Ma aflu intr-o situatoe mai delicata. Sunt despartita de sotul meu, in fapt, din iulie 2007. Motivul a fost ca trebuia sa intretin singura familia (el nu dorea sa se angajeze). Avem 2 copii (acum 15 si 16 ani) de care ma ocupam si m-am ocupat absolut singura. Din momentul in care ne-am despartit, sotul meu nu numai ca nu a sustinut financiar copiii, in niciun fel, ci nici macar nu a luat legatura cu ei. Acest lucru il vor confirma si copiii in momentul in care vor fi audiati in camera de consiliu si-l pot confirma si parintii mei (deoarece din 2007 locuiesc impreuna cu copiii la ei).
Acum, din cate stiu, e plecat in Anglia. Nu cunosc adresa si nici nr. de tel.
As dori sa divortez, in instanta (caci altfel nu cred ca se poate in lipsa lui) si as dori sa stiu urmatoarele lucruri:
- pot divorta in lipsa, dovedind culpa lui exclusiva?
- pot obtine vreun fel de despagubire materiala avand in vedere ca de aproape 9 ani n-a dat nici macar un telefon la copii (nu mai vorbesc de bani)
- pensia alimentara se va calcula la salariul minim pe economie?
- pensia alimentara se plateste retroactiv doar de la momentul inaintarii actiunii in instanta sau de la momentul la care ne-am despartit?
Sper ca ma puteti ajuta cu niste raspunsuri, deoarece chiar sunt hotarata sa rezolv si aceasta problema. (cu sau fara el)
Multumesc din suflet
Puteți divorta în lipsa lui la instanta.
Pensia se stabileste în funcție de veniturile lui dovedite.Pensia se da de la data depunerii acțiunii de divort.
Dacă știți unde lucrează în Anglia va ajuta mult.
Despăgubiri nu cred ca veți obține.
Buna ziua.
prestatie compensatorie puteti obtine de la fostul sot, doar in situatia in care ati fost casatoriti cel putin 20 de ani .
pensie alimentara pt copii se obtine retroactiv, pe ultimii trei ani.
puteti divorta si in lipsa sotului, dar trebuie indeplinita procedura de citare cu acesta .
art 532 al (2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordată şi pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului.
...am asteptat atatia ani deoarece am tot incercat sa dau de el...Asta nu poate fi considerata culpa debitorului?
In alta ordine de idei, nimeni nu tine cont de faptul ca aproape 9 ani de zile si-a neglijat total copiii? Nu doar ca nu le-a dat 1 leu, ci nu i-a vazut deloc
Culmea e ca nu. E tot a dvs ca nu ați cerut. Ar fi fost dacă v-ar fi promis ca va da și nu v-a dat. Oricum, nu va împiedică nimic sa cereți pe o perioadă din urma, rămâne sa dovediți culpa debitorului. Faptul ca nu ați știut de el nu prea contează, nici acum nu știți și cereți.