avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vreau sa-mi dati solutii daca este posibil - revenirea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vreau sa-mi dati solutii daca este posibil - revenirea copilului la domiciliu

deci....in 2004 mi-a fost incredintata spre crestere fiica mea care avea atunci 3 ani....pina acum 3 luni (septembrie 2015) a locuit cu mine si mi-am indeplinit toate atributiile de mama....tatal fiicei mele in urma divortului a pastrat legatura cf programului de vizita pina in jurul virstei de 6 ani....dupa acea virsta acesta si-a refacut viata si a rarit treptat vizitele catre fiica mea....in maxim un an el nu a mai aparut sa-si ia fiica la domiciliul sau....evident ca suferinta fiicei mele a fost mare si de neinteles pentru virsta ei....lipsa lui din viata ei a durat pina acum un an si jumatate cind a incercat sa reia relatia cu ea....dat fiind faptul ca el nu a fost interesat de ea cu anii ,aceasta a considerat ca trebuie sa-l pedepseasca in ciuda sfaturilor mele de a nu face asta (avea 12 ani...incepea pubertatea)....relatia dintre ei este extrem de dificila,incarcata de reprosuri si certuri constante....in luna iunie a acestui an, pe un fond depresiv acutizat datorita relatiilor proaste cu tatal ei si a neimplicarii reale in viata ei, a avut o tentativa de suicid,care s-a soldat cu vizita la spital ,stat de vorba ore intregi cu psihiatrii....a urmat terapie pina la inceputul lui septembrie 2015 cind terapeutul a considerat ca e util sa petreaca mai mult timp cu tatal ei si sa se reechilibreze relatia lor....zis si facut...cu acordul meu si al terapeutului aceasta a plecat catre domiciliul lui ptr o perioada de timp.....dar plecata de-acasa fiica mea a ajuns in casa bunicilor paterni si nicidecum la domiciliul tatalui...a fost plasata acolo iar el si-a vazut de viata lui la domiciliul actualei concubine....am spus ca macar asa si tot il va intilni mai des pe tatal ei si poate ca macar asta sa ajute la recuperarea ei.....din sept pina acum in noiembrie am pastrat legatura cu fiica mea prin telefon....dar treptat cam de pe la mijlocul lui octombrie aceasta nu mi-a mai permis sa o caut,sau sa iau legatura cu ea in orice chip....telefoanele se trinteau pline de reprosuri din partea ei la adresa mea....nu intelegeam ce se petrece....m-am interesat la scoala de situatia ei scolara si-am vazut ca notele i-au scazut si are absente ....imediat terapeutul a hotarit ca trebuie sa revina urgent acasa ,ca acolo nu poate fi controlata si acest lucru ar putea-o face sa aiba un declin si mai mare la scoala....zis si facut...m-am infiinat la usa bunicilor sa-mi iau fiica acasa dar surpriza: aceasta nu mai vroia sa revoina acasa sub nici o forma afirmaind ca ea are alta viata,alta casa si e mai bine sa plec.nereusind sub nici o forma sa-i schimb parerea m-am simtit nevoita sa apelez la politie in prima faza....nici politia nu a reusit sa o ia si sa o aduca acasa....acum am depus plingere la directia ptr protectia copilului ,probabil ca va trebui sa apelez la instanta....iar persoane avizate din mediul juridic mi-au spus ac daca ea (minora) nu accepta sa revina acasa singura NIMENI SI NIMIC NU O POATE ADUCE INAPOI....ceea ce ptr mine a fost absolut ingrozitor...va rog sa-mi dati niste posibile solutii ca sa-mi pot readuce fiica acasa..
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 14:50, 30 Noiembrie 2015
Cati ani are acum fiica dvs.?
cum adica nu puteti sa o readuceti acasa la dvs? nu aveti o hotarare definitiva prin care vi s-a incredintat fata si conform careia domiciliul acesteia este stabilit la adresa unde locuiti dvs. ?
ceva nu se leaga ..
Dacă ea nu vrea e complicata situația.
O executare silita poate eșua.
Încercați sa discutați cu ea.
Ce face cu hotararea daca refuza minora?

Doamna, puteti pune in executare hotararea pe care o aveti macar asa, ca sa mai vedeti ce face fata dv.
Totusi, eu nu inteleg: de aproape 3 luni fata dv. s-a mutat intr-o locatie, poate cunoscuta poate nu dv. ca mod in care arata, conditii etc., si in aceste 3 luni nu ati avut contacte cu fiica dv. decat telefonic? Nu ati simtit nevoia s-o scoateti in parc intr-o zi in prima luna? La un film in primele luni? Fata nu a tinut legatura cu terapeutul in zilele acelea? Lunile acelea? Terapeutul v-a recomandat sa o mutati cu totul la bunici?
Nu s-a gandit nimeni la sentimentul de abandon al copilului, la faptul ca mutarea asta va insemna un abandon nou, la problema relocarii copilului intr-o stare atat de fragila?

Cat despre sinucidere, ma arat contrariata ca fiica dv. s-ar fi putut sa incerce asta doar din vina tatalui. Problemele acolo probabil ca sunt mult mai mari, ca fata nu mai avea paie de care sa se agate in timpuri tulburi de pubertate sau de modificare a locuintei... care era perioada in care copila urma sa stea acolo? In afara de convorbiri telefonice, niciun contact? Nu i-ati dus o haina, mancare, perna preferata, tableta etc.?

Nu stiu ce sa spun, incercati o consiliere a dv. si ajutor sa vedeti unde si de ce s-a deteriorat asa relatia cu fata dv., e ciudat sa se piarda tot atasamentul in 3 luni. UNdeva fata are nevoie sa isi pedepseasca parintii, facandu-i sa se simta si ei abandonati? Sau... orice-ar fi, sufera. Mult. Rau.
Eu mereu am spus ca nu contează cine câștiga procesul în astfel de cazuri dacă nu se poate executa hotărârea.
Mereu am spus ca executorul nu poate executa și toată lumea ma contrazicea

În fine, ceea ce ziceam știind ca exista se vede și pe forum.

Aveți varianta cu consilierea psihologica a minorei.
Legislația românească și CEDO va ajuta în acest sens dar va fi ceva de durata.

De executat s-ar mai putea executa, zic eu, dar va fugi minorul dacă nu vrea sa stea...

Ba conmteaza, aici gresesti. Doar ca, juridic, si situatia de fapt conteaza.
Aici situatia e ca nu stim de ce mama nu a mentinut atasamentul copilului plecat, de ce a acceptat situatia, de ce copila nu vrea sa revina, problema tentativei de sinucidere care a avut loc sub grija mamei, sunt multe chestiuni de fapt care vor conta... in plus, are varsta la care poate face propriile cereri in justitie, nu e chiar de neglijat.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna copil minor yoana_79 yoana_79 buna!in urma hotararii de apel ei si sotul meu am obtinut custodie comuna in ce sens:domiciliul copilului la mine ,tatal plateste pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Cer un sfat, un raspuns - modificare program de vizita ContSters302913 ContSters302913 Fiica-mea este divortata din anul 2011,hotarirea judecatoreasca in urma divortului a fost ca minora,( acum in virsta de 2ani si 8 luni ),sa locuiasca la mama ... (vezi toată discuția)
In ce conditii poate cere tatal reincredintarea minorei? rocsy77 rocsy77 buna ziua,am o intrebare ,in ce conditii poate cere tatal custodia fiicei mele de 15 ani pe care o am in custodie din anul 1999,prin hotarare judecatoreasca?in ... (vezi toată discuția)