avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... tacita relocatiune -contracte intre profesionisti _Rog ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

tacita relocatiune -contracte intre profesionisti _Rog raspuns

Buna ziua,

Am semnat un contract de chirie (am calitatea de chirias) in martie 2012, valabil pana in martie 2013 (1 an). Nu am vrut sa mai semnez prelungirea lui in aceleasi conditii dar am acceptat la plata facturile deoarece am ramas in spatiu pana in aprilie 2015

Am cerut compensarea unor facturi deoarce am facut niste investii importante in spatiul inchiriat, ca urmare nu am mai platit ultimele facturi (4 facturi din 2015 si doua facturi din 2014) pana nu clarific situatia cu locatorul. Am fost data in judecata pentru plata facturilor restante (este in regula, le recunosc) dar s-au calculat penalitati de intarziere care depasesc valoarea facturilor.

1. Legea 469/2002 se aplica?
2. apararea mea ar fi nerecunoasterea penalitatilor tinand cont de faptul ca am refuzat prelungirea contractului in aceeasi termeni iar locatorul invoca tacita relocatiune
3. tacita relocatiune se aplica in cazul prezentat daca nu este este clar mentionata in contractul semnta in martie 2012?

Precizez faptul ca am o clauza in contract:
"Incetarea contractulu prezentul contract inceteaza in urmatoarele conditii:
a) la expirarea duratei sale, daca nu a fost prelungit prin acordul expres al partilor contractante"

Va rog un raspuns cat mai repede. Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Maria-Criss , utilizator 14:22, 2 Decembrie 2015
Se aplica tacita relocatiune daca, dupa expirarea termenului (martie 2013) dvs. ati ramas in spatiu si ati acceptat plata facturilor; investitiile importante care ar fi trebuit sa va scuteasca de plata unor facturi trebuiau sa fie mentionate in mod expres in contractul de inchiriere incheiat, asadar investitiile trebuiau facute avand acordul prealabil al proprietarului (locatorului); daca ati facut dvs. investitii de capul dvs. si dupa aceea (ulterior) ati cerut proprietarului sa va scuteasca de plata facturilor respective nu ati procedat corect, proprietarul fiind in drept sa refuze o astfel de compensare; faptul ca ati ramas astfel dator cu plata unor facturi si ca la acestea s-au tot adunat penalitati de intarziere apreciez ca este vina dvs., si, pe cale de consecinta, probabil ca veti pierde si procesul despre care faceti vorbire si veti mai plati si cheltuielile de judecata ocazionate de litigiul respectiv!
Va multumesc, dar situatia este putin diferita:

Locatorul a acceptat amenajarile efectuate de noi prin semnarea unei tranzactii prin care el renunta la penalitati daca si renuntam si noi la pretentiile care decurg din investitiile facute.

Precizez faptul ca in momentul in care am facut inestitile nu am cerut bani locatorului pentru ca doream sa stam o perioada indelungata in chirie. Dupa doar doi ani, locatorul ne-a rugat sa ne mutam in alt spatiu deoarece avea nevoie de acel spatiu pentru a-i a o alta destinatie. Noi am acceptat cu conditia sa ne despagubeasca partial pt investitia facuta. Locatorul a fostde acord.

Timpul a trecut, noi am vrut sa plecam din spatiu in 2015 si am cerut locatorului sa isi tina promisiunea, ceea ce nu s-a intamplat, noi nu am mai achitat ultimele facturi insperanta unei compensari.

Locatorul ne-a actionat in judecata pt plata facturilor si a penalitatilor. Am ajuns totusi la intelegerea de care am amintit la inceput (tranzactia de plata) dar Locatorul este in insolventa si asteptam confimarea judecatorului sindic.

In cazul in care judecatorul sindic nu se confirma, va trebui sa ne pregatim apararea.
Daca aveti tranzactia respectiva semnata (renunta la penalitati daca si dvs. renuntati la cval. imbunatatirilor facute) este OK, va puteti folosi cu succes in instanta de aceasta tranzactie care este in totala contradictie cu solicitarile sale din instanta!
va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati calculate la tacita relocatiune Maria-Criss Maria-Criss Buna ziua, Se calculeaza penalitati la tacita relocatiune? Penalitatile pot fi asimilate garantiilor? Contractul care a expirat avea mentionte penalitati de ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere locuinta, tacita relocatiune ADRIENUTA ADRIENUTA Buna ziua, As dori sa va cer sfatul in legatura cu aceasta problema: In anul 2000 am primit o locuinta de la primarie cu un contract de inchiriere (termen ... (vezi toată discuția)
Contract de chirie persoana juridica Maria-Criss Maria-Criss Buna ziua, Va rog sa analizati urmatoarea situatie si sa imi dati un sfat: Sunt administratorul unei firme, sunt in chirie intr-o cladire de birouri. ... (vezi toată discuția)