avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie in absenta reprezentantului legal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie in absenta reprezentantului legal

Buna ziua,

As avea doua situatii pentru care va rog sa ma ajutati:

Compania la care lucrez este deschisa in romania dar reprezentantul legal este un cetatean strain cu domiciliul in alta tara.

1.Sunt in situatia in care doresc sa demisionez si nu stiu cum sa procedez pentru a prezenta in mod oficial preavizul.

2. Este posibil ca in perioada de preaviz sa beneficiez de zilele de concediu ramase neefecuate? Perioada de preaviz stabilita prin contract este de 15 zile iar eu intentionez sa imi anunt demisia cu 30 de zile tocmai pentru a putea beneficia de zilele de concediu ramase.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:18, 26 Noiembrie 2015
Demisia este un act unilateral de vointa. O inregistrezi la firma chiar si in lipsa reprezentantului legal si dupa indeplinirea termenului de preaviz contractul de munca inceteaza conf disp.art. 81 Codul Muncii.

Art. 81 Codul Muncii:
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
@ hbira

1. Nu exista nicio procedura optima pentru demisie ... daca va dati demisia , atunci aceasta poate fi cu au fara preaviz.
Regula in materia demisiei este incetarea c.i.m. dupa efectuarea unui preaviz. Insa in conditiile pevazute de Codul Muncii, salariatul poate demisiona si fara efectuarea unui preaviz.

Demisia se depune la angajator sau poate fi trimisa prin posta cu confirmare deprimire.

2. Daca doriti sa nu efectuati preavizul , atunci incercati varianta incetarii c.i.m. cu acordul partilor - art.55 li.b C.mun. - situatie in care nu se acorda preaviz.

3. Pe durata prevaizului c.i.m. isi produce toate efectele ,ceea ce inseamna ca puteti beneficia de concediu de odihna.
In caz contrar,conform art.146 alin.3 C.mun., zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani la incetarea contractului individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie irinuxa irinuxa Buna seara.Sunt profesor debutant la liceu.As dori sa mi dau demisia.Intrebarea este care este procedura?cat dureaza preavizul? (vezi toată discuția)
Demisie popaangelica popaangelica daca se da demisia trebuie neaparat facut preavizul?daca da cate zile?program 8 ore ? (vezi toată discuția)
Prevederile codului muncii referitor la demisie xynightwish xynightwish Buna ziua, Ocup o functie de conducere intr-o firma privata si vreau sa demisionez cu data de 1 octombrie. In contractul individual de munca, semnat in 2008, ... (vezi toată discuția)