avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere conf art 61, lit e) codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere conf art 61, lit e) codul muncii

In cazul concedierii conf art 61, lit e) (in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiul de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii) mai trebuie preaviz?
In baza carui articol se acorda /nu se acorda preavizul?
Cel mai recent răspuns: Edbah , utilizator 14:13, 23 Iulie 2009
Codul Muncii:
Art. 73. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

:hm:
Eu cred totusi ca s-ar acorda. Chiar daca legea nu distinge concret acest caz,de ce-am face-o noi? In contractul individual de munca ar trebui sa scrie " perioada de preaviz in caz de demisie este....x zile; perioada de preaviz in conditiile concedierii este de .... zile cf Codul Muncii, CCMUNN.
Tocmai ca sunt precizate expres in Codul Muncii articolele pentru care se acorda preaviz asa cum scrie si Edbah.
Art. 61, lite) nu este printre ele.
Consider ca decizia de incetare trebuie sa fie insotita de dovada indeplinirii conditiilor cerute de Codul Muncii (salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiul de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii)
Atentie! Conform CCM la nivel national:

Art. 50. Salariatii care se pensioneaza pentru limita de varsta primesc o indemnizatie egala cu cel putin 2 salarii de baza avute in luna pensionarii. ...

Referitor la preaviz, conform Codului Muncii nu i l-as acorda. Iar dpdv moral, tot nu i l-as acorda..ca se poate pensiona din ziua urmatoare concedierii!

Alte discuții în legătură

Concedierea unui pensionar robertsega32 robertsega32 daca un salariat poate beneficia de pensie anticipata si nu si a facut cererea, poate fi concediat pe baza art 61 lit e? multumesc. (vezi toată discuția)
Preaviz in caz de pensionare/desfintare post lia19. lia19. Avem un salariat care este in pragul pensionarii si tocmai din acest motiv in baza HG 63/2010 i-a incetat contractul de munca. Ce varianata ar trebui aleasa ... (vezi toată discuția)
Pensionare BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT la firma am o doamna care a implinit de curand varsta de 60 de ani (pensionare pentru limita de varsta) si peste 30 de ani de vechime in munca . Problema ... (vezi toată discuția)