In cazul concedierii conf art 61, lit e) (in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiul de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii) mai trebuie preaviz?
In baza carui articol se acorda /nu se acorda preavizul?
Codul Muncii:
Art. 73. - (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare.
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
:hm:
Eu cred totusi ca s-ar acorda. Chiar daca legea nu distinge concret acest caz,de ce-am face-o noi? In contractul individual de munca ar trebui sa scrie " perioada de preaviz in caz de demisie este....x zile; perioada de preaviz in conditiile concedierii este de .... zile cf Codul Muncii, CCMUNN.
Consider ca decizia de incetare trebuie sa fie insotita de dovada indeplinirii conditiilor cerute de Codul Muncii (salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiul de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii)
Art. 50. Salariatii care se pensioneaza pentru limita de varsta primesc o indemnizatie egala cu cel putin 2 salarii de baza avute in luna pensionarii. ...
Referitor la preaviz, conform Codului Muncii nu i l-as acorda. Iar dpdv moral, tot nu i l-as acorda..ca se poate pensiona din ziua urmatoare concedierii!