avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensionare

la firma am o doamna care a implinit de curand varsta de 60 de ani (pensionare pentru limita de varsta) si peste 30 de ani de vechime in munca .
Problema este ca doamna nu prea e de acord cu pensionarea si ar vrea sa ramana sa munceasca in continuare la firma.
Nu pra stiu cum sa procedez in cazul acesta?Eu sincer mi-as dori sa angajez pe cineva mai tanar .
Care ar fi calea legala si cum as putea sa procedez in acest caz?Fara ca doamna sa vrea sa se pensioneze am vreo sansa sa fac ceva?nu as vrea sa ai fac vre-un rau, sa o dau eu afara.
Cum ar trebui sa procedez?
Cel mai recent răspuns: ContSters76351 , utilizator 19:58, 3 Februarie 2009
Fiind o persoana in varsta are si experienta dar daca nu vrea sa plece de bunavoie la pensie inseamna ca are un colectiv bun cu care se intelege foarte bine si un salariu atractiv.
Daca vreti sa scapati de ea concediati-o in baza art.65(1) din Codul muncii (restructurarea postului-concediere individuala) si apoi, dupa cca o luna infiintati postul din nou si angajati pe altcineva. Dupa concediere, persoana in cauza isi poate depune dosarul pentru pensie sau isi cauta un alt loc de munca.
Daca ii desfiinteaza postul poate sa angajeze pe acelasi post dupa o perioada de 9 luni.
George27 a scris:

Daca ii desfiinteaza postul poate sa angajeze pe acelasi post dupa o perioada de 9 luni.

In ce act normativ ati gasit aceasta prevedere ? Cred ca confundati concedierea individuala cu cea colectiva, unde exista o asemenea reglementare.

Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în cazul în care salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu a solicitat pensionarea în condiţiile legii - art.61 lit.e C.mun.
În cazul în care salariatul este concediat în temeiul art. 61 lit. e) din Codul muncii, angajatorul nu este ţinut să-i acorde un termen de preaviz şi nici să-i ofere alt loc de munca.
Scuze,am confundat colectiva cu individuala :)
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2009
ContSters76351, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT BIROU EXECUTOR JUDECATORESC TEMNEANU IONUT Avem in firma o doamna care are 59 ani si peste 20 de ani de munca .Ea are tot dreptul sa se pensioneze insa refuza acest lucru.Noi am vrea sa angajam pe ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala din motive care nu tin de persoana salariatului calinescovici calinescovici Sunt încadrat din anul 2004,la o societate al carui unic actionar este Consiliul Municipal,în funcţia de inspector protecţie civilă, cumulând pensia ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract la data depunerii dosarului de pensionare gbrlcostache gbrlcostache Avem un angajat care indeplineste conditiile de pensionare la limita de varsta din septembrie 2009.Si cu 1 februarie a facut cerere sa-si depuna dosarul la ... (vezi toată discuția)