avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedierea unui pensionar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedierea unui pensionar

daca un salariat poate beneficia de pensie anticipata si nu si a facut cererea, poate fi concediat pe baza art 61 lit e? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:39, 6 Mai 2009
Sa mai citim odata art.61, lit.e) din Codul muncii:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.
1. Daca citim sublinierea mea vedem ca este vorba de indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de varsta.
2. Un pensionar anticipat nu indeplineste conditia de varsta standard. El se poate pensiona anticipat, le cerere, cu diminuarea varstei standard. El nu poate fi obligat de angajator sa iasa la pensie.
robertsega32 a scris:

daca un salariat poate beneficia de pensie anticipata si nu si a facut cererea, poate fi concediat pe baza art 61 lit e? multumesc.

Sunt 2 notiuni diferite: daca salariatul poate cere pensionare anticipata si nu a facut-o din varii motive, e treaba lui.
Dumneavoastra nu-l puteti concedia in baza art 61/e pentru ca el nu indeplineste conditiile de varsta si stagiul de cotizare. Daca doriti sa-l concediati, o puteti face prin disponibilizare, astfel el va beneficia de somaj.
Cred ca se face o confuzie in ceea ce priveste pensionarea anticipata ...:)
Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare. Prin urmare, indeplineste conditia stagiului de cotizare, dra nu indeplineste conditia varstei standard de pensionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare fara cerere claudiabutisca claudiabutisca va rog sa ma ajutati in problema urmatoare conform art. 41 din legea 19 ,,pensia pt. limita de varsta se acorda asiguratilor care indeplinesc cumulativ, la ... (vezi toată discuția)
Pensionare la limita de varsta si vechime completa doina99 doina99 Buna ziua, Daca ,conform legii19/2000 ,trebuie sa ies la pensie la data de 1 dec. 2009, si nu solicit acest lucru,angajatorul poate sa-mi desfaca CIM incepand ... (vezi toată discuția)
Cum se poate calcula (afla) cu ce puncte de pensie ma voi pensiona? ilie0001 ilie0001 Cum se calculeaza cate puncte de pensie am acum cand trebue sa ies la pensie? Sunt nascut in noembrie 1947, am 40 de ani de munca, iar ultimii 25 de ani i-am ... (vezi toată discuția)