avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se poate calcula (afla) cu ce puncte de pensie ma ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se poate calcula (afla) cu ce puncte de pensie ma voi pensiona?

Cum se calculeaza cate puncte de pensie am acum cand trebue sa ies la pensie?
Sunt nascut in noembrie 1947, am 40 de ani de munca, iar ultimii 25 de ani i-am lucrat in ture.
Exista vreo modalitate de putea sa calculez personal cate puncte am pentru a vedea cu ce pensie ies?
Se poate apela la cinev autorizat care sa-mi dea un raspuns inainte de a primi decizia de pensionare?
As dori sa stiu cam ce pensie voi avea.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:16, 15 Ianuarie 2010
Puteti primi informatii de la casa de pensii.
1. Daca cititi Legea 19/2000 puteti sa vedeti cum se calculeaza punctele de pensie, dar calculul este foarte anevoios ca nu se incumeta nimeni la asa ceva si nici nu are rost.
2. Casa de Pensii calculeaza punctele de pensie la calculator, pe baza unui algorim, asa ca asteptati decizia de pensie si daca aveti dubii faceti contestatie.
3. Pe baza datelor date de dvs. puteti beneficia de:
- pensie pentru limita de varsta incepand cu Februarie 2012, respectiv la implinirea varstei de 64 ani si 3 luni;
- pensie anticipata partiala incepand cu Februarie 2007, respectiv la implinirea varstei de 59 ani si 3 luni.
Mltumesc mult pentru raspuns, dar ma aflu in situatia sa ies la pensie..."la cerere" adica m-i s-a impus, asa ca fiind nasut pe 13.11.1947, avand o vechime in munca de 41 ani, mi se spune ca voi iesi la pensie cu...penalizare care va inceta in noembrie, lucru pe care nu l-am inteles si nici nu am putut primi la muriri ca...nu stiau sa-mi explica decat..."asa e legea"
Sunt nelamurit de ce penalizare cand sunt fortat sa-mi dau acordul sa ies la pensie?
Multumesc anticipat pentru bunavointa de a ma lamurii.
1. Toate pensionarile se fac la cerere insa, in Codul muncii exista o prevedere care spune:
Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
e) in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii.
2. Art.61, lit.e) din Codul muncii spune ca daca dvs. indepliniti conditiile de pensionare pentru limita de varsta, angajatorul va poate concedia.
3. Fiind nascut in noiembrie 1947, varsta standard de pensionare este de 64 de ani si 3 luni iar stagiul complet de cotizare este de 33 de ani si 6 luni.
4. Dvs. aveti stagiul complet de cotizare dar nu aveti varsta standard (pe care o veti implini in februarie 2012) asa ca nu va poate obliga nimeni sa iesiti la pensie.
5. In afara de pensia pentru limita de varsta mai exista doua feluri de pensie, asa cum sunt ele definite de Legea 19/2000:
Art. 49. - (1) Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare.
Art. 50. - (1) Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
6. Pentru a iesi la pensie anticipata (fara penalizare la pensie) trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minim 43 de ani si 6 luni (dvs. aveti 41 de ani).
7. Pentru a iesi la pensie anticipata partiala trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de minim 38 de ani si 6 luni (dvs. aveti 41 de ani).
8. La pensie anticipata partiala puteti iesi oricand, de acum inainte. Daca iesiti cu data de 01.02.2010 veti avea o penalizare la pensie de 0,15% pentru fiecare luna de anticipare, adica o penalizare totala de 3,6%.
9. In februarie 2012 vi se va transforma pensia anticipata partiala in pensie pentru limita de varsta si se va intregi pensia prin adaugarea penalizarii.
10. In timp ce beneficiati de pensie anticipata partiala nu puteti sa mai lucrati cu contract individual de munca.
11. In concluzie, dvs. nu indepliniti conditiile de pensionare pentru limita de varsta deci nu va poate obliga nimeni sa va pensionati.
12. Daca vreti sa iesiti la pensie anticipata partiala ar fi bine sa o faceti acum, pana apare noua lege a pensiilor, in care se prevede ca, in cazul pensiei anticipate partiale, penalizarea sa fie de 0,75% pentru fiecare luna de penalizare, adica la dvs. va fi in jur de 18%.
13. Asa ca dvs. hotarati ce veti face! Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata femei virginiadoina virginiadoina Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea : cand pot solicita pensionarea anticipata, cu si fara penalizare. Sunt nascuta la data de 2 ... (vezi toată discuția)
Variante de pensionare linualin linualin Va supun atentiei urmatorul caz: Socrul meu implineste 60 de ani in luna martie 2010, cand doreste sa iasa la pensie din cauza serviciului mult prea ... (vezi toată discuția)
Durata penalizare pensie adryanaiulya adryanaiulya Buna ziua, ma numesc Morariu Onorica, sunt la pensie anticipata partial (pensie de asigurari sociale dupa cum se specifica pe decizie), am o vechime in munca ... (vezi toată discuția)