avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reglementare mod de calcul al termenelor pe zile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reglementare mod de calcul al termenelor pe zile lucratoare

Imi spune si mie cineva unde este reglementat modul de calcul al termenelor ce sunt stabilite pe zile lucratoare ?
Cel mai recent răspuns: Bonix , utilizator 18:35, 23 Iulie 2009
Buna ziua,

Codul de Proc. Civ art.101-104 - Termene:
Art. 101 - Termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul.
Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare.
Termenele statornicite pe ani, luni sau săptămâni se sfârşesc în ziua anului, lunii sau săptămânii corespunzătoare zilei de plecare.
Termenul care, începând la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfârşeşte într-o lună care nu are o asemenea zi, se va socoti împlinit în ziua cea din urmă a lunii.
Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală, sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.
Art. 102 - Termenele încep să curgă de la data comunicării actelor de procedură dacă legea nu dispune altfel.
Termenele încep să curgă şi împotriva părţii care a cerut comunicarea, de la data când a cerut-o.
Art. 103 - Neexercitarea oricărei căi de atac şi neîndeplinirea oricărui alt act de procedură în termenul legal atrage decăderea afară de cazul când legea dispune altfel sau când partea dovedeşte că a fost împiedicată printr-o împrejurare mai presus de voinţa ei.
În acest din urmă caz, actul de procedură se va îndeplini în termen de 15 zile de la încetarea împiedicării; în acelaşi termen vor fi arătate şi motivele împiedicării.
Art. 104 - Actele de procedură trimise prin poştă instanţelor judecătoreşti se socotesc îndeplinite în termen dacă au fost predate recomandat la oficiul poştal înainte de împlinirea lui.
Aceasta este reglementarea pt. termenele pe zile libere . Aici intra si sambetele si duminicile . Nu asta intrebam . Sunt institutii care au termene ( OCPI de exemplu ) stabilite ``pe zile lucratoare `` . Eu intrebam unde este reglementat modul de calcul al termenelor ce sunt stabilite pe zile lucratoare . Pt . ca in C. Proc. Civ nu . Atunci unde ??
Nu exista nicaieri o reglementare speciala pentru "termene pe zile lucratoare". Este tot un termen pe zile libere insa intra in calcul numai zilele libere in care se munceste, pentru ca aceste termene sunt stabilite pentru lucrari ce urmeaza a fi predate in X zile de munca (lucratoare). Atat. Nu e nevoie de o reglementare speciala.
Si atunci , la termenele stabilite pe zile lucratoare , prima si ultima zi intra in calcul ? sau este ca la termenele pe zile libere ? nu intra in calcul ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere intampinare Martonze Martonze Daca prin absurd cineva primeste azi o citatie fara documente insotitoare si termenul este, sa zicem, 27 luna in curs, cum se socotesc cele 5 zile inainte de ... (vezi toată discuția)
Calendar juridic... Tiberiu Lazar Tiberiu Lazar la un termen de o luna pentru contestatie ( de ex. ), cate zile calendaristice se calculeaza ? multumesc/ (vezi toată discuția)
Termene instanta flospr2006 flospr2006 Buna ziua, 1. am o hotarare, o ordonanta de plata, aparuta pe site pe data de 05.09.2012, cu termen 20 de zile. In cele din urma pe data de 25.10.2012 (data ... (vezi toată discuția)