avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA agent de asigurari
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA agent de asigurari

Buna ziua,
Sunt ag de asigurari si ni s-a adus la cunostinta ca va trebui sa ne facem PFA,as dori sa-mi spuneti daca imi trebuie contabil tinand cont ca nu voi avea incasari in numele meu.Singura incasare va fi comisionul.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 20:09, 6 Decembrie 2015
Persoanele fizice autorizate își pot conduce singure contabilitatea

Legea contabilității 82/1991
CAP. I

  Dispozitii generale

  ART. 1
(...)
(5) Persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venit, definite de Codul fiscal, si ale caror venituri sunt determinate in sistem real au obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, potrivit reglementarilor contabile emise in acest sens, cu exceptia situatiei in care in legislatia fiscala se prevede altfel.

(...)

  ART. 10
(...)

(4^1) In cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (5), raspunderea pentru organizarea contabilitatii revine acestora. Conducerea contabilitatii se poate efectua de catre aceste persoane, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora. In cazul in care contabilitatea este condusa potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) si (3) sau pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane, potrivit legii si prevederilor contractuale.
Multumesc pentru raspuns,as dori sa va intreb daca este mai rentabil sa- mi fac PFI si nu PFA.
Va multumesc.
Nu există diferență între PFI și PFA. De fapt, PFI nu există legiferat nicăieri, este o cutumă să fie denumite astfel persoanele care obțin venituri din profesii liberale (medici, avocați, contabili, etc.). Aceștia se înregistrează doar la administrația financiară, după ce au fost autorizați de organismul care le gestionează profesia (Colegiul medicilor, Barou, CECCAR, etc.)
Pentru activitatea pe care o menționați, consider că nu e cazul să vorbim despre o profesie liberală. Și atunci, va trebui să vă înregistrați la Registrul comerțului și ulteriori la ANAF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferente pfi - pfa 2009iulia 2009iulia Am observat ca in cadrul forumului majoritatea utilizatorilor nu fac nici o diferenta intre PFI si PFA, dar cele doua notiuni sunt diferite. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Mai exista pfi? magdalena iacobescu magdalena iacobescu Lucrez ca si colaborator la o firma imobiliara de unde mi s-a spus sa-mi fac un PFI dar la Adminstratia Financiara din orasul meu Gaesti nu au auzit de asa ... (vezi toată discuția)
Pfa - evaluator proprietati imobiliare valentin.ropota valentin.ropota Infiintare PFA - In cazul unui evaluator imobiliar este necesara infiintarea unui Pfa?Nu poate functiona in baza atestatelor si stampilei?:sorry: (vezi toată discuția)