Buna seara
Ma aflu in urmatoarea situatie:
Am fost concediata si am dat firma in judecata
S-a judecat la fond
Tribunalul retine ca decizia de concediere este afectata de nelegalitate intrucat nu cuprinde motivele care au determinat concedierea.. In acest sens se observa ca sunt enumerate acte interne fara ca acestea pot fi asimilate unor motive care au determinat concedierea.
Simpla indicare in contnutul deciziei de concediere a textului de lege si a hotararilor AGA nu echivaleaza cu decizia de concediere.
S-a constatat ca decizia constatata nu cuprinde lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate
Fata de aceste aspecte instant nu va mai analiza celelalte motive de netemeinicitate a deciziei invocate.
Pentru aceste motive
• Anuleaza Decizia
• Dispune reintegrarea reclamantei in postul detinut anterior
• Obliga parata la despagubiri egale cu salariile indexate……
• Respinge acordarea de daune morale
• Oblige reclamanta la restituirea platilor compensatorii
• Oblige parata la cheltuieli de judecata
La aceasta hotarare societatea a facut apel cerand schimbati in parte hotararea apelata si p e fondul cauzei sarespingeti contestatia impotriva deciziei de concediere
S-a judecat apelul si s-a dat urmatorul verdict
Schimbă în parte sentinţa apelată., în sensul că Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Menţine restul dispoziţiilor. Definitivă
In aceasta situatie ce pot face. Procese identice cu al meu au fost castigate inclusiv la Curtea de Apel Bucuresti. Unde ma pot adresa pentru ca evident este in neregula cu acest verdict. Ce cai pot urma. ?
Pot face o sesizare in acest sens la procurorul Romaniei ?
Cu stima
Eliza
Dispozitiile art. 74 alin. (1) lit. d) din Codul Muncii nu se aplica in situatia in care concedierea s-a dispus pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, in temeiul art. 65 din Codul muncii, potrivit Deciziei ICCJ nr. 6 din 9 mai 2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 444/2011.