avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire imobil de la parinti divortati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire imobil de la parinti divortati

buna ziua! este prima mea vizita pe acest forum si sper sa ma descurc.
as vrea sa gasesc si eu rasp la urmatoarea pb care ma nelinistete fff tare.
sotul meu impreuna cu sora lui au mostenit o garsoniera in urma decesului tatalui lor care era divortat la acea data de soacra mea. mentionez ca nu si-a mai refacut o alta fam ,drept pt care sotul meu si sora lui sunt unicii mostenitori.
pb este urmatoarea: sora lui locuieste de aproximativ 10 ani in acea garsoniera, a facut anumite imbunatatiri, iar acum vrea sa se mute in alt sector al Bucurestiului.sotul meu nu este de acord cu acest lucru pt ca nu stie daca in urma acestei vanzarii isi pierde dreptul pe care il are in momentul de fata. in plus as dori sa stiui daca la momentul actual ea are mai multe drepturi decat sotul meu. va multumesc pt ajutor si sper sa gasesc rasp la pb noastra!
Cel mai recent răspuns: Av. NICULESCU-GORPIN , Avocat 01:41, 24 Iulie 2009
Eu cred ca au dreptul in proprotii egale din averea mostenita.
buna ziua . in primul rand trebuie dezbatuta succesiunea dupa socrul dvs .
in principiu, sotul si sora dansului au cote-parti egale din imobilul respectiv , ca descendenti .
totusi in ceea ce priveste imbunatatirile aduse imobilului in cauza, cumnata dvs ar putea pretinde scaderea valorii masei succesorale , corespunzator imbunatatiri lor suportate de dansa .
asta in masura in care poate dovedi renovarile, prin acte , inscrisuri etc.

de vandut nu poate vinde garsoniera fara acceptul sotului dvs .
cu exceptia situatiei in care, socrul dvs i-ar fi facut acte dansei pe acel imobil .
succesiunea a fost facuta si ei sunt trecuti in actul de proprietate al casei. de catre socru nu s-au facut alte acte. multumesc mult pentru raspunsuri!
mai vreau sa stiu daca in cazul in care se vinde acest imobil si se cumpara un alt imobil( cu acordul sotului) , el mai poate fi trecut in actul de vanzare cumparare la fel cum a figurat si pana acum in actul de proprietate?
daca succesiunea a fost facuta , at pe actul de proprietate apar ca si proprietari cumnata si sotul dvs .
deci repet, in acest caz, imobilul nu poate fi vandut doar de catre unul dintre coproprietari, fara acceptul celuilalt .
daca dansii hotarasc sa vanda imobilul respectiv, conform actului de proprietate , amandoi au dreptul la jumatate din contravaloarea garsonierei
deci cumnata dvs nu poate vinde singura acel imobil, daca sotul dvs nu-si da acordul in scris in aces sens .
Sora va putea totusi sa vanda cota ei de proprietate fara vreun acord. Ganditi-va ce s-ar face fratele ei in momentul in care s-ar regasi in calitate de coproprietar cu o persoana straina...

Solutia este vanzarea si impartirea pretului. O solutie onorabila, deloc pagubitoare.

Alte discuții în legătură

Cum se face mostenirea? MarialuNan MarialuNan Buna ziua. Sotul meu a decedat recent. Dar anul trecut a decedat socrul meu. Sotul are o sora fara mostenitori. Si nu a facut mostenirea dupa socru, ca a spus ... (vezi toată discuția)
Verificarea autenticitatii contractului de vanzare -cumparare Niko9 Niko9 Buna ziua, Cum as putea verifica autencitatea unui contract vanzare -cumparare a unui teren care a fost dat zestre? A fost impartit in doua jumatati egale ... (vezi toată discuția)
Intrebare mostenire dynor dynor Problema mea este urmatoarea: Socrul meu avea o sora. Sora casatorita detinea un apartament. Sora a decedeat, ulterior decedand si sotul ei. Dat fiind ca ... (vezi toată discuția)