avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acte necesare recalculare pensie alimentară/poprire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acte necesare recalculare pensie alimentară/poprire

Bună seara! Părinții mei au divorțat în urmă cu zece ani și am fost dat în custodia mamei. La acel moment, pensia alimentară a fost calcuată la 150 de lei dacă nu mă înșel. Timp de acești zece ani, tatăl meu nu și-a achitat decât de câteva ori obligația de a-mi plăti această indemnizație. Acum fiind la vârsta de 18 ani și fiind elev în clasa a XII-a, vreau să-mi asigur această pensie alimentară ce-mi va folosi mai departe la facultate. Astfel, aș vrea să știu ce acte îmi trebuie pentru recalcularea pensiei alimentare și pentru poprire de salariu și cam care ar fi cheltuielile de judecată.

De asemenea, am citit că această pensie alimentară se plătește până la 1/4 din salariu. De ce criterii depinde această sumă pentru a atinge acel 25% și cum mă pot asigura că suma va fi recalculată la acest procent?

Va fi necesar vreun avocat sau prezența mea la Tribunal pe parcursul desfășurării procesului? Și nu în ultimul rând, cât durează acest proces?

Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elian c , utilizator 15:31, 29 Noiembrie 2015
Am sa incerc sa raspund:
1. Titularul pensiei de intretinere este mama ta, deci ea trebuie sa faca cererea de recalculare a acesteia.
2. Referitor la faptul ca nu s-a achitat de obligatia de intretinere se putea depune - de mama ta - plangere penala, iar prin executorul judecatoresc se putea face poprire directa din salariu.
3. Actele necesare ar fi: Cerere de chemare in judecata la care se ataseaza
a) Copie dupa sentinta de divort
b) Adeverinta de la scoala ca esti elev la curs de zi.
Daca mai trebuie depuse si alte documente, le va cere instanta printr-o instiintare pe care mama ta o va primi.
In cerere se va preciza adresa tatalui tau si adresa de la locul de munca.
4. Cuantumul de pana la 1/4 din veniturile tatalui tau este prevazut la art. 529 alin.1 din Codul civil. Cuantumul trebuie sa tina cont si de alte obligatii pe care le are tatal tau. Judecatorul este cel care stabileste exact suma pe care trebuie sa o plateasca. Suma va fi stabilita pe baza adeverintei de venit trimisa la judecatorie de catre societatea la care munceste tatal tau. De aceea trebuie sa cunosti daca nu are mai multe locuri de munca. Adeverinta poate fi vazuta la dosar de catre mama ta sau de avocatul pe care-l angajati - daca faceti acest lucru.
5. Dupa cum vad nu ai cunostintele necesare intocmirii unei cereri de chemare in judecata. In acest caz cred ca ar fi necesara angajarea unui avocat - macar pentru intocmirea cererii,- care va va da toate lamuririle necesare. Cauza se poate judeca si in lipsa partilor, dar atunci in cerere trebuie cerut acest lucru. Dar... consider ca prezenta ar fi necesara.
6. Cat dureaza acest proces? Ca sa parafrazez un dicton biblic: "Necunoscute sunt caile justitiei". Procesul poate dura si 2 luni, dar se poate apropia si la o durata de un an.
7. Conform prevederilor art. 29, lit. b) din OUG nr.80/2013, actiunea este scutita de taxa judiciara de timbru. Deci cheltuielile de judecata se rezuma la cele pe care le platiti pentru intocmirea documentelor sau pentru avocat - care va intocmi el documentele.
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2015
elian c, utilizator
Dvs trebuie sa va actionati tatal in judecata pt ca implinind 18 ani, sunteti major.
gi-jane2 a scris:

Dvs trebuie sa va actionati tatal in judecata pt ca implinind 18 ani, sunteti major.

Multumesc pentru completare sau mai binezis pentru corectare.

Am sa ma corectez si eu. Cred ca am gresit cand am spus ca actiunea este scutita de taxa judiciara de timbru, deoarece aceasta actiune nu se incadreaza in art. 29 din OUG nr. 80/2013, ci in art. 15 din aceasta: "e) pentru cererile care (...) stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, (...) [taxa judiciara de timbru] — 20 lei fiecare cerere;" Deci taxa pentru tine e de 20 de lei si se plateste la caseria primariei unde ai domiciliul.
Inca o precizare: cererea se depune la judecatoria la care este arondata localitatea ta de domiciliu. In acest sens se pronunta art. 113, alin.(1), pct.2.
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2015
elian c, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

pensia alimentara data pe jumatate de mai bine de un an lelia20052006 lelia20052006 In urma divortului din aprilie 2006 s-a hotarat incredintarea minorelor mie, ca mama, si acordarea de catre fostul sot, tatal copiilor, a unei pensii ... (vezi toată discuția)
Prelungire pensie alimentara MirciaGabriela MirciaGabriela Am implinit varsta de 18 ani recent. Penisia mea alimentara este de 90 de lei, rareori cand ii primesc si pe acestia. In prezent sunt eleva la liceu, voi urma ... (vezi toată discuția)
Ajutor-pensie alimentara Emanuella.A. Emanuella.A. Am 18 ani sunt eleva in clasa a 12-a la liceu si doresc sa imi continui studiile.Parinti mei sunt divortati,locuiesc cu mama dar nu primesc nici un ban de la ... (vezi toată discuția)