avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Indrumare corecta pentru a recupera bani de la ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Indrumare corecta pentru a recupera bani de la asigurator pentru o vatamare corporala !

Buna ziua ! am avut un accident cu o autoambulanta intr-o intersectie . Eu mergeam pe verde, iar ambulanta a intrat pe rosu, a virat spre mine si mi-a avariat masina puternic in lateral dreapta. Politia ne-a dat culpa comuna, proces verbal la amandoi soferii, am platit amenzile, doar ca soferul ambulantei cere acum politiei (judecatoriei) sa i se anuleze procesul verbal si punctele de sanctionare. In dreapta fata se afla mama mea, care a suferit fractura dubla deschisa antebrat stang, fractura coasta si alte contuzii. Am deschis dosar de dauna pentru autoturismul meu la asiguratorul ambulantei (va merge greoi pana se finalizeaza dosarul, respectiv anularea sau nu a procesului verbal al soferului ambulantei), iar acum vreau sa merg sa deschid dosar pentru vatamarea corporala a mamei la asiguratorul meu.
Va rog mult sa ma informati cum sa procedez corect, ce drepturi am si ce obligatii are asiguratorul meu in acest caz (despagubire pentru vatamarea corporala a mamei). Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2015
daco, utilizator
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 22:40, 7 August 2018
Nu exista inca un cadru legal/ ghid reglementat. Totusi fiecare asigurator acorda o suma calculata in functie de gradul de vatamare/ numarul de zile de spitalizare/ etc - potrivit propriilor norme. Valoarea despagubirilor poate fi diferita de la un asigurator la altul.

Dvs. (mama) veti completa o cerere de despagubire (formular pus la dispozitie de asigurator), in care puteti cere cat doriti, dar trebuie sa va sustineti cererea:
- cheltuieli materiale/ consultatii/ etc. - cu chitante;
- pagube de natura morala - in functie de caz.
In primul rand nu trebuie sa luati de buna constatarea politiei. Politia spune ca e culpa comuna dar nu inseamna ca au dreptate a priori. Avnd ]n vedere daunele substantiale ;i vatamarea corporala care daca a presupus material de osteosinteza (tija, placutza suruburi) apoi recuperare si mai ales daca este vorba de o persoana in varsta se poate presupune ca vor aparea complicatii (ceea ce bineinteles nu va doresc) dar in aceste cazuri ingrijirile trec de 90 de zile.
Pentru a fi culpa comuna este necesar ca ambulanta sa aiba atat semnalele luminoase cat si cele sonore in functiune simultan. Avand in vedere ca soferul de pe ambulanta este la o inaltime mai mare decat un sofer de autoturism, acesta avea un camp de vizibilitate mult mai mare si daca ar fi avut o viteza adaptata la conditiile de trafic ar fi putut evita accidentul. Aceste chestiuni le poate lamuri doar o expertiza a accidentului, de preferat criminalistica, de aceea va recomand sa solicitati o expertiza (ma mir ca nu s-a cerut pana acum). Daca o salvare se deplaseaza la o urgentza asta nu inseamna ca trebuie sa darame sa omoare si sa distruga tot ce-i sta in cale pt a ajunge la destinatie.
Pe baza expertizei, judecatorul va putea stabili culpa si ce procent din culpa revine fiecaruia.
Buna ziua ! va rog daca puteti relua discutia pe acest subiect. Un raspuns concret cu ce ar fi de facut acum m-ar ajuta enorm. Problema este ca firma asiguratoare a ambulantei m-a despagubit pentru auto dar si pentru celalalt dosar - vatamarea mamei. Am luat bani pentru ambele dosare deschise de la firma asiguratoare a ambulantei. Soferul ambulantei a castigat in cele din urma procesul cu politia si i s-a anulat procesul verbal intocmit in ziua accidentului - acum rezultand ca toata vina am avut-o eu. Am primit acasa notificare de la asiguratorul ambulantei in care mi se cere sa restitui suma primita pentru auto.
Intrebari :
1) mai pot face ceva in acest caz sau sunt obligat sa restitui suma. Se poate esalona pe mai multe transe?
2) va veni cerere de returnare si pentru mama ? banii primiti pentru vatamarea corporala ?
3) de la firma mea asiguratoare nu am primit nimic la momentul respectiv, nici nu au vrut sa deschida dosar - spunand ca trebuie sa merg la asiguratorul salvarii, ceea ce am si facut . De la firma mea asiguratoare nu sunt sanse sa iau ceva bani, daca trebuie inapoiati toti banii primiti celelilalte parti?

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns si ajutor.

Cu stima,
Ruha Vasile Dacian
Baia Mare
Buna ziua,

In solicitare nu se mentioneaza daca prin anularea Pv de la politie, s-a dispus si schimbarea vinovatiei.

Daca exista un act de schimbarea vinovatiei, trebuie sa returnati suma primita pe ambele dosare si sa deschideti dosar de dauna la asiguratorul dvs. RCA pentru vatamarea corporala a mamei dvs.

Pagubele auto dvs. se pot despagubi / deschideti dosar de dauna doar daca aveati CASCO valabil la data accidentului.
Daca in hotararea judecatoreasca se prevede in mod expres ca dvs. sunteti singurul vinovat de producerea accidentului societatea de asigurari este indreptatita sa va solicite restituirea sumelor platite cu titlu de despagubire. Daca in hotararea judecatoreasca nu exista o asemenea prevedere asiguratorul nu are dreptul sa va solicite restituirea banilor primiti. O solicitare bazata pe "deductie logica" nu are niciun suport.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Despagubiri in urma unui accident de ambulanta in care pacientul a decedat chirileanucoca chirileanucoca Buna Seara! As vrea sa stiu,daca ma poate ajuta cineva cum trebuie formulata cererea de despagubire catre firma de asigurari,la care era asigurata ambulanta ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca cosmin311 cosmin311 Am avut un accident de masina in care a murit mama mea. Masina era pe numele lui tata si asigurarea RCA tot pe numele lui era. Eu am fost la volan in momentul ... (vezi toată discuția)
Despagubiri vatamari corporale dany83 dany83 buna, in cadrul unui acident rutier m-am ale cu o fractura la mana si trebuie sa o tin in ghips 6 sapt, vinovat de producerea acidentului este celelalt ... (vezi toată discuția)