Buna ziua,
Am fost dat in judecata (proces civil) de o persoana care este intr-un proces penal in care ,printre altele, aceasta invoca lipsa de discernamant.
Atunci cum ma poate da pe mine in judecata si sa sustina niste afirmatii in timpul procesului?
Dosarul in care se invoca lipsa de discernamant a acesteia este penal, deci nu am acces. Atunci pot eu ca parat in proces civil pot cere de la IML o copie dupa analiza psihologica a acestora?
In aceste conditii nu ar fi normal ca procesul sa fie intrerupt de la inceput, sa nu fie acceptat de instanta? Sau ma judec cu un om care nu raspunde pentru faptele sale?
Multumesc.
Buna seara,
Din cate inteleg dumneavoastra doriti sa nu va judecati considerand ca acea persoana care in dosarul penal s-a declarat fara discernamant nu va poate actiona in instanta.
!. Dosarul penal s-a incheiat cu o sentinta in care instanta sa constate lipsa de discernamant permanenta? Daca da atunci o puteti invoca si dumneavoastra in apararea dumneavoastra.
2. Si o persoana lipsita de discernamant va poate actiona in instanta prin curator.
3. Nicio instanta nu poate sa nu ia in considerare o cerere si sa nu-i dea curs decat daca nu sunt intrunite anumite cerinte de forma (a se citi Codul De Procedura Civila). Cu atat mai mult nu poate lasa o cerere in nesolutionare doar pentru ca paratul crede ca reclamantul nu are discernamant. Si daca paratul depune acte doveditoare, instanta tot trebuie, in sedinta publica, sa constate ca plangerea este nefondata.
4. Cel ce cheama in judecata trebuie sa dovedeasca cele solicitate nu paratul. Paratul isi poate formula aparari.
5. La INML Mina Minovici nu puteti dumneavoastra solicita date despre reclamant pentru ca nu aveti nicio calitate care sa va dea acest drept. Puteti solicita instantei sa formuleze cereri in acest sens.
Lipsa de procedura
dorinv
1.Explicati-mi si mie va rog ce inseamna lipsa de procedura si cand e cazul sa o invoci?
2. O societate comercial e obligata sa compara in fata instantei in ... (vezi toată discuția)