buna seara,
eu vreau sa imi fac o forma legala de producere si vanzare de martisoare si de bijuterii handmade.
acestea sunt lucrate de mine si de sotia mea, in timpul liber, pentru ca suntem amadoi angajati, deci este o afacere mica, nu avem un punct de lucru fix, cu martisoarele iesim in martie bijuteriile le vindem la targuri.
pentru ca vrem sa lucram legal vreau sa infiintez o socitate sau un PFA dar nu stiu ce ar fi mai potrivit pentru mine.
nu intentionez sa angajez alte persoane, dar daca fac PFA sotia poate sta la vanzare?
multumesc mult, astept cu interes raspunsurile voastre.
Pentru ce doriti dumneavoastra, daca are un document (act de studii sau calificare in domeniul pentru care solicita autorizarea ca pfa) poate chiar sotia sa-si faca pfa.
Dar nu partea de a va autoriza e mai importanta ci ganditi ca va trebui sa profitati de toate ocaziile de a iesi in piete si alte locuri publice autorizate pentru a va face incasarile si a avea de unde plati impozitul pe venit, contributia la sanatate si la pensie pentru pfa.
Adica ganditi daca aveti timp sa alocati pentru asta pentru ca odata intrati in joc, va trebui sa acoperiti cu incasari cam tot anul. Veti avea de platit un impozit anticipat si contributii sociale in timpul anului chiar daca in anumite luni nu aveti incasari.
exact aici am vrut sa ajung, ca poate in unele luni eu nu o sa am incasari.
iar daca as inchiria un spatiu eu nu as mai castiga nimic, de aceea prefer sa merg la targuri.
noi nu avem studii in domeniu sau calificare, este un hobby din care am vrea sa avem un castig in plus fata de salar.
pentru pfa avem nevoie de calificare in domeniu ?
dar cand veniturile noastre sunt 0, am inteles ca se declara acest lucru, sau implica mai mult decat o simpla declaratie.
ati vorbit de impozitul anticipat, ma gandeam ca ar fi mai potrivit impozitul pe venit real? ce parere aveti ?
dvs ce forma legala vi se pare mai buna pentru acesta activitate / hobby ?
ce ar mai tebui sa am in vedere ?
multumesc.
mai am o intrebare, daca eu stau impreuna cu parintii, iar casa este a lor, am inteles ca trebuie fac un contract de comodat. dar cheltuielile casei se pot trece la cheltuieli deductibile in aceasta situatie ?
multumesc.