buna ziua
am si eu o problema mai delicata ca sa zic asa.
bunicul meu a mostenit de la sora sa un teren cu suprafata de 2 ha.
sora lui a decedat acum 21 ani.
bunicul a decedat si eu am dezbatut succesiunea ca unic mostenitor dupa el.
la cateva luni ma da in judecata o persoana care zice ca printr-un act de mana ia fost vandut terenul in 1994 de catre sora bunicului meu.
instanta ii respinge cererea pe motiv ca trebuie sa prezinte certificatul fiscal si alte acte.
acum iar ma da in judecata.
va rog sa imi spuneti are vreo sansa ca sa intre in posesia terenului meu, sa castige procesul?
in cat timp se prescrie actiunea?
exceptia lucrului judecat se aplica aici?
Nu ar trebui sa i se admita cererea, caci conform ncpc: Efectele lucrului judecat
(1) Nimeni nu poate fi chemat în judecată de două ori în aceeaşi calitate, în temeiul aceleiaşi cauze şi pentru acelaşi obiect.
(2) Oricare dintre părţi poate opune lucrul anterior judecat într-un alt litigiu, dacă are legătură cu soluţionarea acestuia din urmă.
Pentru Autoritatea de lucru judecat , după cum bine a arătat utilizatorul trandafir, trebuie să existe identitate de 3 elemente, respectiv părți, obiect și cauză. Prin urmare, cea de a 2-a cerere de chemare în judecată trebuie analizată sub aspectul identității celor 3 elemente pentru a se putea invoca autoritatea de lucru judecat.
A 2-a cerere poate să aibă aceeași finalitate dar să aibă un alt temei juridic, astfel că situația va fi analizată având în vedere alte perspective care nu au fost luate în considerare la prima acțiune, chiar dacă finalitatea este aceeași.astfel că nu există identitate de cauză.
Trebuie să prezentați noua acțiune unui avocat , pentru a putea face o ÎNTÂMPINARE corectă, în vederea invocării excepției peremtorii și absolute de autoritate de lucru judecat.