avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj parinti necasatoriti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj parinti necasatoriti

As dori sa stiu care sunt drepturile si obligatile parintilor in cazul unei despartiri a doi concubini care au un copil. Am locuit impreuna in strainatate o perioada de cativa ani, am strans impreuna bani pentru un apartament (nu toti, parte a fost un credit separat, obtinut de o ruda a barbatului), dar fiecare a contribuit cu o valoare diferita. Calculul in cazul partajului se face in raport cu coata cu care a contribuit fiecare?
dupa revenirea in tara, s-a produs ruptura familiara, dar barbatul a reusit sa acopere toate cheltuielile cu ratele de unul singur, iar acum femeia cere ca totul sa se imparta in jumatate?
Are dreptul sa faca asta?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 17:04, 2 Decembrie 2015
Drepturile si obligatiile fata de copil sunt neschimbate indiferent daca copilul e din casatorie sau din concubinaj, indiferent daca parintii sunt impreuna sau despartiti.

Partajul rezulta din coproprietate si nu din bunuri comune ale sotilor, astfel ca nu vorbim de cote de 50-50% prezumate de lege, ci fiecare va primi cota sa parte. Cum este dobandit apartamentul ? Pe numele cui este el ?

Ratele platite de sot se vor constitui intr-un drept de creanta.
Bunul imobil dobandit este bun propriu.


Imobilul a fost dobandit in timpul concubinajului ( in nume propriu de catre unul dintre concubini ), prin urmare , acesta are calitatea de bun propriu /b].


Bunurile dobandite in timpul relatiei de concubinaj , in situatia expusa de dumneavoastra, nu vor fi supuse partajarii ( nu au calitatea de bunuri comune - coachizite ).

Nu este aplicabil regimul matrimonial, ce caracterizeaza proprietatea comuna devalmasa, care cuprinde bunurile dobandite de soti, de la data incheierii casatoriei.


Sumele de bani investite pentru plata pretului unor bunuri proprii da nastere unui drept de creanta.


Adresati-va instantei de judecata , pentru recuperarea investitiilor facute.

apartamentul a fost cumparat din suma stransa in strainatate (dar la care fiecare a contribuit in mod diferit, raportul fiind de 2/3 in favoarea barbatului, fapt ce se poate dovedi prin veniturile obtinute de fiecare) plus un credit in tara care sa acopere diferenta pana la pretul final al apartamentului. Pe actul de proprietate apare doar numele barbatului.
Ratele respectivului credit se achita doar de barbat, dar in cazul partajarii femeia cere jumatate din valoarea imobilului platit.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2015
catalin_ovidiu, utilizator
Buna seara.
nu se pune problema partajului, in acest caz.
apartamentul este un bun propriu al barbatului , din punct de vedere legal.
doamna poate doar sa ceara despagubiri, pt sumele pe care le-a dat pt achizitionarea imobilului .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajare dupa concubinaj de 10 ani alecu1968 alecu1968 Daca am stat cu o femeie 10 ani si in timpul asta s-a cumparat o casa ....Casa e trecuta pe numele femeii...Am ceva si eu din casa??? (vezi toată discuția)
Partaj in concubinaj Ilenuta123 Ilenuta123 Buna ziua,doresc daca se poate cateva lamuriri.Dupa o convietuire in concubinaj de 8 ani ,la despartire pot primi ceva din ce am investit in locuinta ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa concubinaj Dispinela Dispinela De 10 stau in concubinaj am facut o casa impreuna mai mult eu decat el eu lucrand cu contract de munca el din cand in cand fara. Greseala mea e ca am vazut ... (vezi toată discuția)