As dori sa stiu care sunt drepturile si obligatile parintilor in cazul unei despartiri a doi concubini care au un copil. Am locuit impreuna in strainatate o perioada de cativa ani, am strans impreuna bani pentru un apartament (nu toti, parte a fost un credit separat, obtinut de o ruda a barbatului), dar fiecare a contribuit cu o valoare diferita. Calculul in cazul partajului se face in raport cu coata cu care a contribuit fiecare?
dupa revenirea in tara, s-a produs ruptura familiara, dar barbatul a reusit sa acopere toate cheltuielile cu ratele de unul singur, iar acum femeia cere ca totul sa se imparta in jumatate?
Are dreptul sa faca asta?
Drepturile si obligatiile fata de copil sunt neschimbate indiferent daca copilul e din casatorie sau din concubinaj, indiferent daca parintii sunt impreuna sau despartiti.
Partajul rezulta din coproprietate si nu din bunuri comune ale sotilor, astfel ca nu vorbim de cote de 50-50% prezumate de lege, ci fiecare va primi cota sa parte. Cum este dobandit apartamentul ? Pe numele cui este el ?
Ratele platite de sot se vor constitui intr-un drept de creanta.
Imobilul a fost dobandit in timpul concubinajului ( in nume propriu de catre unul dintre concubini ), prin urmare , acesta are calitatea de bun propriu /b].
Bunurile dobandite in timpul relatiei de concubinaj , in situatia expusa de dumneavoastra, nu vor fi supuse partajarii ( nu au calitatea de bunuri comune - coachizite ).
Nu este aplicabil regimul matrimonial, ce caracterizeaza proprietatea comuna devalmasa, care cuprinde bunurile dobandite de soti, de la data incheierii casatoriei.
Sumele de bani investite pentru plata pretului unor bunuri proprii da nastere unui drept de creanta.
Adresati-va instantei de judecata , pentru recuperarea investitiilor facute.
apartamentul a fost cumparat din suma stransa in strainatate (dar la care fiecare a contribuit in mod diferit, raportul fiind de 2/3 in favoarea barbatului, fapt ce se poate dovedi prin veniturile obtinute de fiecare) plus un credit in tara care sa acopere diferenta pana la pretul final al apartamentului. Pe actul de proprietate apare doar numele barbatului.
Ratele respectivului credit se achita doar de barbat, dar in cazul partajarii femeia cere jumatate din valoarea imobilului platit.
Buna seara.
nu se pune problema partajului, in acest caz.
apartamentul este un bun propriu al barbatului , din punct de vedere legal.
doamna poate doar sa ceara despagubiri, pt sumele pe care le-a dat pt achizitionarea imobilului .