avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie de pensionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie de pensionare

Daca o salariata a primit decizia de pensionare anticipata partial ,eu ca angajator trebuie sa -i incetez contractul de munca?/
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:23, 3 Decembrie 2015
Potrivit art.56 alin.1 lit.c C.mun., in astfel de situatii raportul de munca inceteaza de drept.

Art. 56. [cazurile incetarii de drept a contractului individual de munca]
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
....
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.
In cazul de fata decizia este emisa in 29.10.2015 dar pe mine ca angajator m-a instiintat astazi 03.12.2015....pot inceta astazi cu art 56 alin.1 lit.c ???
Ii incetati la data comunicarii.
adica cea de 03.12.2015?/ sau data comunicarii deciziei de catre Casa de pensii??
Legae nu detaliaza mai mult cu privire la comunicarea deciziei de pensionare , astfel se poate subintelege atat data comunicarii de catre Casa de pensii salariatului , dar si a comunicarii de catre salariat angajatorului sau.

Opinia mea , daca ne raportam la raportul de munca, atunci consider ca inceteaza la data comunicarii acesteia angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim - primire decizie pensionare anymaryh anymaryh Hristos a inviat! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati : un salariat (61ani) care a primit decizia de pensionare. Decizia are data de 16 martie ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului individual de munca aliiice aliiice POT INCETA CONTRACTUL INDIVIDUAL DE MUNCA UNUI SALARIAT IN BAZA DECIZIEI MEDICALE ASUPRA CAPACITATII DE MUNCA, GRAD 3? (vezi toată discuția)
Desfacere cim pt pensionare cata8 cata8 Am si eu o problema: in data de 27.05.2015 am primit o decizie de pensionare pe caz de boala din data de 19.05.2015, iar respectivul salariat are si un ... (vezi toată discuția)