avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Posibilitatea de cumparare a curtilor caselor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Posibilitatea de cumparare a curtilor caselor nationalizate / retrocedate

Buna Ziua!

Suntem mai multi proprietari care au cumparat imobile (legea 112) intr-o curte comuna. Curtea si una dintre locuinte a fost retrocedata fostei proprietare.

Recent a aparut un presupus cumparator care afirma ca a cumparat acesta locuinta impreuna cu TOATA suprafata curtii si ne-a somat sa evacuam masinile parcate pe "terenul lui". Teren pe care noi, timp de mai multi ani o inchiriam de la primaria Cluj in cota aferenta suprafetei locuintelor.

Mentionam ca cei care locuim aici de mai mult ani(si am devenit proprietari), am incercat sa cumparam curtea de la primarie, dar fara succes. Fosta proprietara nu ne-a contactat si nici nu am reusit sa o contactam in legatura cu curtea ulterior retrocedata dansei (dupa stirea noastra in 2008), deoarece avocatii dansei au refuzat dezvaluirea oricaror detalii de contact.

Acuma ne-am trezit cu noul proprietar care ne someaza sa evacuam toata curtea in afara de o cale de acces de o jumatate de metru. Ce putem face legal? (sunt 9 locuinte in aceasta curte comuna)
Cel mai recent răspuns: mail4me , utilizator 13:09, 1 Martie 2017
Buna ziua , stiu ca e veche discutia pe forum , parintii mei au o problema similara , au cumparat casa doar cu terenul aferent contructiei , curtea comuna este in proprietatea vecinului , care nu a fost chirias in acea casa . Nu aveau ei mai intai dreptul de a cumpara terenul ? Mentionez ca este o casa duplex cu doua intrari .
dcgdcgdcg a scris:

....
Eu am o nelamurire: cum a reusit fosta proprietara sa castige o locuinta si TOATA curtea? Nu inteleg mecanismul: ori avea dreptul la toate locuintele si tot terenul ori la o singura locuinta si o cota parte din curte.



in cazul in care la un imobil nationalizat vandut chiriasilor apare o revendicare .... Primaria / judecatorul ii aloca revendicatorului toate spatiile din proprietatea x cu exceptia celor vandute prin contractele de v-c cu primaria la data de (96-97), cum in c-v din acea perioada nu erau mentionate curtile ... uite asa s-a ales noul prprietar cu curtea .... dar nu are dreptul de folosinta deplina asupra ei ... acest drept se poate obtine clar de la o instanta.

Cazul meu, oarecum similar, doar ca sunt singur in curte si in capatul curtii am si un garaj care e in proprietatea mea, urmasul fostului proprietar a revenditat si obtinut tot ce nu s-a vandut pe 112, respectiv 2 camere la mansarda, 1 pivnita si 2 curti ... ( este vb despre un duplex )

... a venit mandru ca e curtea lui si sa ii dau acces ... i-am povestit ca poate sa fie... dar curtea asigura accesul masinii mele pana la garaj si inapoi ... ne-am judecat pe speta asta si am castigat ... el are curtea in proprietate dar fara drept de folosinta, dreptul de folosinta avandu-l eu.

acum se tiganeste pe pret ca sa imi vanda curtea (90mp).... ca cica pretul pe teren in bucuresti este de 1500 euro / mp .... degeaba i-a explicat mediatorul ca el are o curte de 6 m x 15 m iar la cum e dispusa suprafata nu se poate construi pe ea nici macar un chiosc ... deci valoarea e minima sa fie multumit cu 100 euro / mp cat i-am oferit ... dar nu si nu ...


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare teren casa nationalizata misha1 misha1 Buna seara! In luna august s-a vehiculat ideea ca guvernul a pregătit un proiect de lege care stabileşte că proprietarii de case naţionalizate care au ... (vezi toată discuția)
Intrebare gianialex-nicoleta gianialex-nicoleta sunt al treilea proprietar al unei case cu legea 112,dar care nu s-a revendicat,va rog sa imi spuneti daca cu terenul aferent casei in suprafata de 66 mp,pe ... (vezi toată discuția)
Retrocedarea terenului de sub casa ( amprenta casei) gerox gerox Sint în litigiu cu primaria pentru retrocedarea în natura a spatiilor nevîndute de primarie ( chiriasilor -cumparatori : 3 apartamente) a casei mostenire , ... (vezi toată discuția)