Buna ziua, vă rog să mă ajutaţi cu un sfat în următoarea problemă. Am lucrat cu CIM la o firmă de 15 ani. De câţiva ani s-a schimbat conducerea, cei câţiva salariaţi vechi păstraţi pe posturi am fost păstraţi cu aceleaşi salarii (aproape de minimul pe economie), în timp ce noii angajaţi au fost încadraţi cu sume de 3-4 ori mai mari, aceasta în timp ce aproape toată treaba o făceam cei vechi (aspect foarte vizibil, deoarece este vorba despre o revistă şi în paginile ei se vede munca fiecăruia). De când s-a instalat noua conducere, deşi s-au făcut angajări cu salarii foarte mari, administratorul a decis să nu mai plătească dările la stat (nici contribuţiile reţinute la sursă). Eu am ridicat destul de des această problemă, pşrimind mereu promisiuni că se vor plăti. În ultimele luni au început să nu mai plătească nici salariile (se înregistrează mai restanţe), în timp ce sarcinile de serviciu cresc. Deoarece am spus că impunerea mereu a unor sarcini suplimentare fără ca măcar să se pomenească ceva despre achitarea salariilor restante (ca să nu mai vorbesc despre contribuţiile reţinute şi nevirate la buget), şefii mi-auz comunicat că nu au nevoie de "lideri sindicali" (deşi întotdeauna mi-am solicitat drepturile exclusiv în nume propriu) şi mi-au spus că îmi promit că vor achita pentru mine contribuţiile dar de la 1 decembrie să fiu concediată. Am spus că sunt de acord pentru că principala mea revendicare era neachitarea contribuţiilor. Concedierea s-a făcut pe motiv de desfiinţare a postului din cauza reorganizării societăţii. Precizez că am schimbul de sms-uri şi mail-uri cu şefii mei prin care acestia fac presiuni asupra mea şi îmi reproşează că solicit respectarea contractului de muncă în ceea ce-i priveşte. De asemenea, în ultimele luni am fost pusă să fac articole extrem de grele, am "confecţionat" chiar câteva interviuri cu diverse persoane cu care aveau şefii interese, interviuri pe care aproiape că le-am făcut "din burtă", documentându-mă primtr-o muncă sisifică despre domeniile de activitate ale acelor persoane ca să pot să redactez acele interviuri (ba chiar în unul dintre ele apare şi un şef al meu, intervenţiile lui aparţinându-mi tot mie). De altfel, am toate materialele brute şi rezultatul final (adică articolul sau interviul), am inclusiv convorbirea telefonică cu şeful meu în care îmi solicita să concep eu ceea ce trebuia să spună el în interviu. Pe scurt: am fost încărcată cu materile extrem de grele (care în niciun caz cu cadrau cu salariul meu aproape de cel minim pe economie) şi pentru toate am primit felicitări atât de la cei intervievaţi cât şi de la şeful meu (toate aceste aprecieri fiind pe mail). Problemele au apărut când le-am reproşat că ei nu respectă contractul de muncă. De atunci am început să fiu terorizată şi jignită de unul dintre şefi, spunându-mi să "caut Paradisul în altă parte". Aşadar, am convenit după schimburi acide de sms-uri şi mail-uri că sunt de acord cu această formă de concediere în condiţiile promise. Am semnat chiar antedatat, aşa cum mi-au cerut, de luare la cunoştinţă a concedierii (deşi am dovezi scrise că această decizie s-a luat după circa 5 zile de la data la care am semnat). Acum, când trebuiau să-mi dea adeverinţa că mi-au plătit contribuţiile, mi s-a spus cu neruşinare că mă vor căuta ei când mi le vor plăti. Ce pot face împotriva administratorului în acest caz? Îl pot reclama că m-a dat afară pe un motiv mincinos doar pentru că solicitam respectarea contractului de muncă? Pot reclama că am fost minţită ca să semnez cu o dată anterioară acea notă de luare la cunoştinţă? (repet, am dovezi atât scrise şi înregistrări pe telefon despre tot ceea ce am scris). Vă rog să mă sfătuiţi ce pot face astfel încât să fie sancţionat acest administrator, care îşi bate joc de ani de zile nu doar de mine, ci şi de ceilalţi colegi ai mei care provenim din fosta echipă. Mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns:
elenagabi , utilizator
21:27, 3 Decembrie 2015